Zeleninové kari po indicku

Zeleninové kari po indicku

Kari je směs koření a také pokrm typický pro indickou, thajskou, indonéskou a čínskou kuchyni. Dělají se masové i zeleninové verze, velmi ostré i jemnější. Podle toho má pak pokrm buď štiplavou nebo více nasládlou chuť. Asi vás nepřekvapí, že já, jakožto nemasožravec, jsem se rozhodla pro verzi zeleninou. Recept je snadný, bleskově hotový, výborný k večeři nebo jako lehký oběd, když jej budete podávat s rýží (nejlépe jasmínovou). Už při jeho přípravě, kdy se směs koření line celým bytem, se vám budou sbíhat sliny.

Ingredience

Na 4 porce

  • 1 mladá cuketa
  • 500 g máslové dýně
  • 2 brambory
  • 1 červená paprika
  • 1 menší cibule
  • rýžový olej
  • 50 ml rýžové smetany
  • hrst sezamových semínek
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička kari koření
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • sůl, pepř
  • klíčky na ozdobu

Postup

  1. V kastrolu rozehřejeme rýžový olej a osmahneme na něm cibuli pokrájenou nadrobno. Zaprášíme římským kmínem a koriandrem a necháme na mírném plameni asi 5 minut. Občas promícháme. Přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory a máslovou dýni. Dobře zamícháme a pak přidáme všechno ostatní koření a sezamová semínka.
  2. Rajčatové pyré smícháme s asi 200 ml vody a vlijeme do kastrolu. Přidáme očištěnou na kousky nakrájenou mladou cuketu a červenou papriku. Přivedeme k varu. Pak přiklopíme pokličkou, stáhneme plamen a dusíme asi 15 minut. Občas promícháme.
  3. Na závěr vlijeme rýžovou smetanu a necháme dusit asi ještě minutku. Podle chuti osolíme a opepříme.
  4. Kari naservírujeme do misek, ozdobíme klíčky a ihned podáváme.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.