Kari je směs koření a také pokrm typický pro indickou, thajskou, indonéskou a čínskou kuchyni. Dělají se masové i zeleninové verze, velmi ostré i jemnější. Podle toho má pak pokrm buď štiplavou nebo více nasládlou chuť. Asi vás nepřekvapí, že já, jakožto nemasožravec, jsem se rozhodla pro verzi zeleninou. Recept je snadný, bleskově hotový, výborný k večeři nebo jako lehký oběd, když jej budete podávat s rýží (nejlépe jasmínovou). Už při jeho přípravě, kdy se směs koření line celým bytem, se vám budou sbíhat sliny.
Ingredience
Na 4 porce
- 1 mladá cuketa
- 500 g máslové dýně
- 2 brambory
- 1 červená paprika
- 1 menší cibule
- rýžový olej
- 50 ml rýžové smetany
- hrst sezamových semínek
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička kari koření
- 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
- sůl, pepř
- klíčky na ozdobu
Postup
- V kastrolu rozehřejeme rýžový olej a osmahneme na něm cibuli pokrájenou nadrobno. Zaprášíme římským kmínem a koriandrem a necháme na mírném plameni asi 5 minut. Občas promícháme. Přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory a máslovou dýni. Dobře zamícháme a pak přidáme všechno ostatní koření a sezamová semínka.
- Rajčatové pyré smícháme s asi 200 ml vody a vlijeme do kastrolu. Přidáme očištěnou na kousky nakrájenou mladou cuketu a červenou papriku. Přivedeme k varu. Pak přiklopíme pokličkou, stáhneme plamen a dusíme asi 15 minut. Občas promícháme.
- Na závěr vlijeme rýžovou smetanu a necháme dusit asi ještě minutku. Podle chuti osolíme a opepříme.
- Kari naservírujeme do misek, ozdobíme klíčky a ihned podáváme.