Zapečené brambory v mexickém stylu

Zapečené brambory v mexickém stylu

Brambory jsou neuvěřitelně vděčnou surovinou. Jsou levné, dostupné všude a po celý rok, dá se z nich vykouzlit nespočet slaných i sladkých jídel a navíc jsou i zdravé. Obsahují poměrně velké množství vlákniny, a pak také vitamin C a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek v nich pak najdeme draslík, hořčík a železo. V mém jídelníčku figurují brambory poměrně hodně – ráda z nich dělám různé placičky, kaše, nebo je vyskládám s bylinkami a sýrem na plech, také je používám do těsta na sladké moučníky. Recept na tyto zapečené brambory vznikl náhodou, když jsem potřebovala narychlo uklohnit oběd pro přátele. A protože všem chutnal, rozhodla jsem se o něj s vámi podělit.

Ingredience

Na 1 zapékací formu (20 x 28 cm)

  • 5 brambor
  • 1 pálivá klobása
  • 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu
  • 2 rajčata
  • 1 červená cibule
  • 4 vejce
  • zakysaná smetana
  • čedar
  • rukola
  • sůl, pepř
  • máslo

Postup

  1. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Po vychladnutí je nakrájíme na plátky.
  2. Klobásu nakrájíme na tenká kolečka a společně s nadrobno nasekanou cibulí opečeme v hluboké pánvi na másle. Odstavíme a vmícháme brambory, slité fazole a pokrájená rajčata. Směsí naplníme formu vymazanou máslem.
  3. Zakysanou smetanu prošleháme s vejci. Osolíme a opepříme. Nalijeme na bramborovou směs a posypeme nastrouhaným čedarem.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25 minut. Těsně před koncem zapékání posypeme nasekanou rukolou.

 



Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.