Voňaví skořicoví šneci

Voňaví skořicoví šneci

Skořicové šneky jsem vždycky zbožňovala a než mi zjistili celiakii kupovala jsem si je v pekárně minimálně čtyřikrát týdně k snídani nebo ke svačině.  Nyní, když už jsem se skamarádila se sušeným droždím a zvládám upéct i kynuté pečivo, jsem se rozhodla, že zkusím udělat bezlepkovou variantu oblíbených a voňavých šneků. Je to zatím můj první pokus, ale řekla bych, že se vydařil. Některé kousky se na povrchu malinko “opálily”, takže doporučuji ke konci pečení zakrýt formu alobalem nebo dát pouze pečení zespodu.

Ingredience

Na 12 kusů

Na těsto

  • 125 ml teplé vody
  • 2 lžíce sušeného droždí bez lepku
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku bez lepku
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • ½ lžičky soli
  • 800 g bezlepkové mouky
  • 50 g pohankové mouky

Na náplň

  • 250 g másla
  • 340 g tmavého třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice

Na polevu

  • 120 g smetanového sýra (např. Philadephia)
  • 60 g másla
  • 250 g krupicového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • hrst nasekaných vlašských ořechů a hrst slunečnicových semínek na posypání

Postup

  1. V malé misce smícháme teplou vodu se sušeným droždím a krupicovým i vanilkovým cukrem. Necháme několik minut odpočinout.
  2. Do velké mísy nasypeme pudink, přidáme rozměklé nebo rozpuštěné máslo, obě vejce a sůl a dobře promícháme. Přidáme kvásek a postupně přidáváme smíchané mouky a několik minut zpracováváme těsto, až nebude lepivé. Těsto dáme do mísy vymaštěné olejem. Přikryjeme a necháme přibližně 40 minut kynout.
  3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní desce do velkého obdélníku a potřeme rozměklým máslem. Rovnoměrně posypeme třtinovým cukrem a skořicí. Těsto srolujeme a ostrým nožem nakrájíme na menší kousky, které dáváme naležato vedle sebe do olejem vymazané vyšší formy nebo pekáčku.
  4. Formu přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Jakmile šneci přibližně zdvojnásobí svoji velikost, vložíme formu do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme zhruba 20 minut.
  5. Zatímco jsou šneci v troubě, připravíme si polevu. Smetanový sýr utřeme s máslem a krupicovým cukrem do hladké hmoty. Nakonec přilijeme mléko a vyšleháme ručním šlehačem.
  6. Polevou polijeme ještě teplé šneky a posypeme oříšky a semínky.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.