Vlašáky – krmivo pro mozek

Vlašáky – krmivo pro mozek

Ořechy a semena zbožňuju a do receptů je používám opravdu hodně. Nejčastěji asi volím vlašské (mleté) ořechy, které dodají moučníkům nezaměnitelnou a perfektní chuť, ale skvěle vyniknou i v zeleninových salátech.

Když se vlašské ořechy rozlousknou, připomínají svým tvarem lidský mozek. A faktem je, že jsou pro naši mozkovnu a malé šedé buňky úžasným palivem. Jsou nabité zdravými omega-3 mastnými kyselinami, vitaminy B a E, draslíkem, hořčíkem a bílkovinami. Jejich konzumaci (hrst každý den) doporučují i lékaři. Řada studií potvrzuje, že pokud se jedí pravidelně a dlouhodobě, tak výrazně snižují riziko srdečních onemocnění, cukrovky, zlepšují paměť a koncentraci a jsou ideální prevencí Alzheimerovy choroby.

Pokud kupujete vlašáky do zásoby, raději volte už namleté nebo vylouskané, protože tak vydrží déle (v dobře uzavíratelné skleněné nádobě na stinném, suchém místě asi půl roku). Nevyloupané totiž rády rychle žluknou, což se projeví nahořklou chutí. Ořechy můžete bez problémů také zamrazit – v mrazničce vám vydrží zhruba rok.

 



Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.