Vánoční koláč se sušeným ovocem a citronovou polevou

Vánoční koláč se sušeným ovocem a citronovou polevou

Pečení cukroví už jsem pro tento rok dala vale. Ovšem nedalo mi to a rozhodla jsem se, že ještě něco sladkého vykouzlím. Péct klasickou vánočku v bezlepkové variantě za pět minut dvanáct jsem si už raději nelajzla. Vzpomněla jsem si ale na slaďoučkou vánoční štolu, která je typickým pečivem pro naše německé sousedy. Podívala jsem se, jaké suroviny se ukrývají ve špajzce a začala experimentovat. Tento koláč štolou není, ale troufám si tvrdit, že je minimálně stejně dobrý a určitě stejně sladký, ale přitom neobsahuje cukr (ten je použit pouze na polevu) a tudíž je poměrně i zdravý. Těsto je sladké díky medu a hodně zralým, měkkým banánům a sušenému ovoci. Pokud si tedy potrpíte na opravdu hóóódně sladké moučníky, určitě si ho upečte.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)

Na těsto

  • 100 g másla
  • 210 g bezlepkové mouky
  • 4 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 2 banány
  • 350 g bílého jogurtu
  • 50 g rozinek
  • 50 g sušeného ananasu
  • 50 g sušené papáje
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • ½ balení bezlepkového kypřícího prášku do pečiva

Na polevu

  • 2 lžíce horké vody
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 250 g moučkového cukru

Postup

  1. Máslo rozpustíme a smícháme s bezlepkovou moukou, medem, rozšlehanými vejci, vidličkou rozmačkanými banány a bílým jogurtem.
  2. Přidáme sušené ovoce, citronovou kůru a prášek do pečiva. Zlehka promícháme a nalijeme do koláčové formy vymazané máslem.
  3. Dáme péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Prvních 30 minut pečeme nezakryté, pak přikryjeme alobalem, snížíme teplotu na 170 °C a pečeme ještě asi 25 minut.
  4. Mezitím si připravíme polevu. Citronovou šťávu smícháme s horkou vodou a pak postupně přimícháváme moučkový cukr, dokud nevznikne hladká, tužší poleva.
  5. Upečený koláč necháme částečně vychladnout a pak ho pokryjeme polevou a necháme dobře zatuhnout.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.