Vánoční chlebíček á la štola

Vánoční chlebíček á la štola

O Vánocích se peče nejen cukroví, ale také vánočky, šlaďoučké medové štoly a biskupské chlebíčky s kandovaným ovocem. Já jsem se letos rozhodla upéct zdravou (fitness) verzi těchto laskomin, která potěší všechny sportovce, vyznavače zdravé výživy i ty, co si hlídají štíhlou linii. Tento chlebíček zasněžený mandlovými lupínky totiž obsahuje zdravější třtinový cukr místo bílého rafinovaného, datlový sirup a proteinový prášek. A kandované ovoce jsem nahradila sušeným. Pokud chcete, můžete do těsta ještě přimíchat nasekané vlašské či lískové ořechy nebo mandle.

Ingredience

Na 1 chlebíček (forma 23 x 27 cm)

  • 120 g rostlinného tuku (Hera)
  • 80 g špaldové mouky
  • 60 g arašídové mouky
  • 70 g hladké mouky
  • 70 g třtinového cukru
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • 1 odměrka proteinu (skořicový šnek)
  • 50 g brusinek
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g rozinek
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • hrst mandlových plátků
  • pečicí papír

Postup

  1. Rostlinný tuk rozpustíme a necháme vychladnout. Pak do něj vmícháme třtinový cukr a všechny mouky.
  2. Tvaroh prošleháme metličkou s vajíčky, a pak zvolna přimícháme do těsta. Přidáme datlový sirup, prášek do pečiva a proteinový prášek.
  3. Nakonec vmícháme rozinky, brusinky a meruňky nakrájené na malé kousky.
  4. Chlebovou formu vyložíme pečicím papírem a naplníme těstem. Vršek posypeme mandlovými lupínky a postříkáme datlovým sirupem.
  5. Chlebíček pečeme v troubě vyhřáté na 165 °C přibližně hodinu.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.