Vánoční bochánky s čokoládou

Vánoční bochánky s čokoládou

Klasické sádlové bochánky zcela jistě znáte. Já jsem na nich ujížděla jako malá holka – babička je dělala kakaové a vršek zdobila citronovou polevou. Říkala jsem jim kominíci. Tyto moje se jim dost podobají, akorát jsou o něco zdravější (do těsta nepřidávám sádlo, ale máslo) a samozřejmě bezlepkové. Jelikož je těsto klasické bílé, zdobím je čokoládovou čepičkou. Udělat je však můžete i čokoládové (v těstě nahraďte vanilkový cukr kvalitním kakaem a místo mletých mandlí použijte krupicový cukr) a vršek polijte bílou čokoládou nebo citronovou či cukrovou polevou. 

Ingredience

Na těsto

  • 140 g bezlepkové mouky
  • 100 g čirokové mouky
  • 130 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 80 g třtinového cukru
  • 2 lžíce mletých mandlí
  • pečicí papír

Na polevu

  • 120 g ztuženého tuku
  • 50 g čokolády na vaření
  • 30 g kakaa

Postup

  1. V míse smícháme obě mouky. Přidáme vanilkový a třtinový cukr a mleté mandle. Promícháme a pak postupně přidáváme změklé máslo a žloutky. Rukama rychle vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 30 minut odpočinout do lednice.
  2. Odleželé těsto rozdělíme na čtyři díly, které rozválíme na stejně dlouhé a široké válečky. Válečky položíme za sebe a nožem nakrájíme na stejné díly – vzniknou tak bochánky. Z každého bochánku vytvoříme v ruce kuličku. Kuličky vyskládáme v rozestupech na plech vystlaný pečicím papírem. Každou kuličku trochu stlačíme lžičkou a palcem uděláme důlek. Dáme péct do trouby vyhřáté na 150 °C na 10 až 15 minut, dokud nezezlátnou.
  3. Mezitím si připravíme polevu. Ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni. Pak přidáme rozlámanou čokoládu a kakao a mícháme, dokud se všechny složky nespojí.
  4. Upečené bochánky necháme trošku vychladnout a pak je ozdobíme čokoládovou polevou.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.