Sýrový chlebík s brusinkami

Sýrový chlebík s brusinkami

Skvělý bezlepkový chleba vyšperkovaný různými semínky, oříšky, sušenými plody a dalšími chuťově báječnými ingrediencemi, které máte rádi, můžete upéct i bez domácí pekárny. Skvělým pomocníkem je sušené droždí, které není třeba rozkvrdlávat s vlažným mlékem, ale jednoduše ho smícháte s moukou a následně i dalšími ingrediencemi, a pak těsto necháte, nejlépe zakryté utěrkou a na teplém místě, 40 až 60 minut kynout. Pak už z těsta jen jednoduše uplácáte šišku, hodíte ji na plech a upečete v troubě. Tento chlebík, ač je se sýrem a tudíž by měl být spíše slaný, chutná jemně a maličko nasládle, a to právě díky sušeným brusinkám. Pokud si na sladké chutě tolik nepotrpíte, přidejte do těsta bylinky a různé koření, rýžový olej vyměňte za olivový nebo slunečnicový, a brusinky nahraďte třeba pokrájenými olivami.

Ingredience

Na 1 bochník

  • 300 g směsi na pečivo Nutrifree
  • 150 g bílého hustého jogurtu
  • 2 vejce
  • 80 ml rýžového oleje
  • 50 g sušených brusinek
  • 100 g čedaru
  • 2 lžičky bezlepkového droždí
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 1/2 lžičky soli
  • pečicí papír

Postup

  1. Směs na pečivo promícháme se sušeným droždím a solí. Přidáme vejce prošlehaná s rýžovým olejem a bílý jogurt a vypracujeme těsto. Nakonec do těsta zapracujeme nastrouhaný čedar a sušené brusinky. Vytvarujeme kouli, kterou dáme do větší mísy, zakryjeme ji utěrkou a dáme na asi 40 minut kynout.
  2. Vykynuté těsto ještě párkrát propracujeme rukama a přeneseme ho na plech vystlaný pečicím papírem. Vršek chleba posypeme slunečnicovými semínky.
  3. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C přibližně na 70 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě pouze zezdola asi 30 minut, dokud povrch pěkně nezezlátne.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.