Sýrové kedlubny s pečenými rajčaty

Sýrové kedlubny s pečenými rajčaty

Kedlubna je výborná zelenina, která chutná skvěle syrová i v různých tepelných úpravách. Obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitaminu C, vitaminů skupiny B a taky minerální látky, jako je draslík, vápník nebo železo. Samozřejmě, že tepelnou úpravou se množství těchto zdraví prospěšných látek snižuje, ale i tak je to velice zdravá a hlavně chutná zelenina. Vhodná je i pro lidi, co hubnou, nebo kteří si chtějí udržet štíhlou linii: ve 100 gramech je pouze 30 kalorií. Pokud přemýšlíte nad vynikajícím, lehkým a vegetariánským receptem s kedlubnami, vyzkoušejte tyto delikátní kedlubny zapečené se sýrem.

Ingredience

Na 4 porce

  • 4 kedlubny
  • 2 lžíce másla
  • olivový olej
  • 50 g eidamu
  • 100 g mozzarelly
  • čerstvý tymián
  • 400 g cherry rajčat (žlutých i červených)
  • 2 hrsti tmavých rozinek
  • sůl, pepř

Postup

  1. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 1 až 1,5 cm. Máslo rozpustíme a pak jím kedlubny potřeme z obou stran.
  2. Na pánvi rozpálíme trošku olivového oleje a přilijeme zbytek másla. Kedlubny opečeme z obou stran dozlatova, jemně je osolíme a opepříme a pak je přendáme do vymazané zapékací mísy.
  3. Kedlubny posypeme nastrouhaným eidamem a pak na každý kousek položíme kolečko mozzarelly. Dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C, dokud se sýr nerozpustí.
  4. Cherry rajčata omyjeme a rozkrojíme napůl. Dáme je na pánev, kde jsme předtím opékali kedlubny a krátce orestujeme. Pak přidáme rozinky a ještě pár minut prohřejeme.
  5. Kedlubny se sýrem naservírujeme na talíře a ozdobíme čerstvým tymiánem. Přidáme rajčatovou směs a podáváme.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.