Původně jsem měla v plánu udělat tento koláč jako raw, ale nakonec se to semlelo nějak jinak. Když jsem do těsta přidala rozmačkané avokádo, kokosový olej a proteinový prášek, tak najednou dost zřídlo a jelikož už jsem doma neměla vločky ani ořechy nebo kokos, čím bych ho zahustila, tak jsem musela experimentovat, protože v lednici ani v mrazáku už by neztuhlo do pevné hmoty. Tak jsem přidala ještě lžíci kokosového oleje, naplnila jím formu a šoupla ho do trouby. I v pečené variantě ale koláč chutná skvěle. Navíc je bez cukru, plný ořechů a sušeného ovoce, takže je maximálně zdravý a výživný. Jestli si potrpíte na tento typ dezertů, určitě ho vyzkoušejte.
Ingredience
Na 1 koláčovou formu (ø 26 cm)
- 80 g sušených meruněk
- 90 g sušených datlí
- 50 g vlašských ořechů
- 80 g ovesných bezlepkových vloček
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 odměrky vanilkového proteinu
- 1 zralé avokádo
- pečicí papír
Postup
- Datle, meruňky a vlašské ořechy zalijeme horkou vodou a necháme alespoň 4 hodiny namáčet. Pak je slijeme a dvě lžíce šťávy si dáme stranou.
- V robotu rozmixujeme vločky. Přidáme datle, meruňky, ořechy, kokosový olej a šťávu a důkladně na vysoké otáčky promixujeme.
- Nakonec přidáme vanilkový protein a na kousky pokrájené oloupané avokádo. Dobře promixujeme.
- Formu vysteleme pečicím papírem a naplníme těstem. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 40 minut. Až koláč vychladne, dáme ho uležet alespoň na 4 hodiny do lednice.