Už dlouho jsem na web nepřidala recept na nějaký slaný koláč, takže je nejvyšší čas to napravit. A jsem si jistá, že milovníci oblíbených slaných quichů si přijdou na své. Výborné křehké těsto napěchované špenátem, to vše zalité lahodnou jemnou smetanovo-sýrovou omáčkou, stojí rozhodně za vyzkoušení. Pokud nemáte parmezán, lze použít i třeba goudu nebo čedar. Výborný je tento koláč hned po upečení ještě teplý, ale zrovna tak i den odleželý v lednici.
Ingredience
Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)
Na těsto
- 70 g másla
- 100 g Hery
- 210 g hladké mouky
- 85 g rýžové mouky
- 1 vejce
- 30 ml vody
- 1/2 lžičky soli
Na náplň
- 400 g mraženého listového špenátu
- 2 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 40 g najemno strouhaného parmezánu
- směs sušených italských bylinek
- sůl
Postup
- Nejprve si připravíme těsto – máslo a Heru rozpustíme a necháme vychladnout. Pak přidáme obě mouky, vodu, sůl a vejce a vypracujeme těsto. Těsto vtěsnáme do vymazané koláčové formy a dáme na 15 minut odpočinout do lednice.
- Špenát podusíme doměkka, okořeníme a osolíme, a pak rozprostřeme na korpus.
- Smetanu prošleháme metličkou s vejci a 30 gramy sýra a nalijeme na špenát. Povrch posypeme zbytkem sýra.
- Quiche pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 45 minut.