Špenátový quiche s parmezánem

Špenátový quiche s parmezánem

Už dlouho jsem na web nepřidala recept na nějaký slaný koláč, takže je nejvyšší čas to napravit. A jsem si jistá, že milovníci oblíbených slaných quichů si přijdou na své. Výborné křehké těsto napěchované špenátem, to vše zalité lahodnou jemnou smetanovo-sýrovou omáčkou, stojí rozhodně za vyzkoušení. Pokud nemáte parmezán, lze použít i třeba goudu nebo čedar. Výborný je tento koláč hned po upečení ještě teplý, ale zrovna tak i den odleželý v lednici.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)

Na těsto

  • 70 g másla
  • 100 g Hery
  • 210 g hladké mouky
  • 85 g rýžové mouky
  • 1 vejce
  • 30 ml vody
  • 1/2 lžičky soli

Na náplň

  • 400 g mraženého listového špenátu
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 40 g najemno strouhaného parmezánu
  • směs sušených italských bylinek
  • sůl

Postup

  1. Nejprve si připravíme těsto – máslo a Heru rozpustíme a necháme vychladnout. Pak přidáme obě mouky, vodu, sůl a vejce a vypracujeme těsto. Těsto vtěsnáme do vymazané koláčové formy a dáme na 15 minut odpočinout do lednice.
  2. Špenát podusíme doměkka, okořeníme a osolíme, a pak rozprostřeme na korpus.
  3. Smetanu prošleháme metličkou s vejci a 30 gramy sýra a nalijeme na špenát. Povrch posypeme zbytkem sýra.
  4. Quiche pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 45 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.