Špenátový quiche s mozzarellou

Špenátový quiche s mozzarellou

Dlouho jsem se s vámi nepodělila o recept na nějaký slaný koláč nebo pečivo, tak je nejvyšší čas to napravit. Tento recept není bezlepkový, ale pokud byste do těsta přidali místo celozrnné ovesné mouky třeba pohankovou nebo rýžovou, hned by se bezlepkovým stal a určitě by chutnal stejně skvěle. A pokud jste doteď nad špenátem ohrnovali nos, jsem si jistá, že tento koláč vám zachutná. Kombinace špenátu a jemné krémové mozzarelly je totiž bezkonkurenční a na křehkém těstě provoněném bylinkami chutná výtečně. Servírovat ho můžete jako chuťovku k vínu nebo se zeleninovou oblohou k večeři.

Ingredience

Na 1 zapékací formu (25 x 15 cm)

Na těsto

  • 100 g másla
  • 1,5 lžičky směsi italských bylinek
  • 190 g celozrnné ovesné mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vody
  • pečicí papír

Na náplň

  • 2 vejce
  • 200 g mražených špenátových listů
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 70 ml smetany ke šlehání
  • 125 g mozzarelly light

Postup

  1. Rozpuštěné a vychlazené máslo smícháme s celozrnnou ovesnou moukou a bylinkovým kořením a vypracujeme víceméně drobenkové těsto. Přidáme vejce a vodu a zaděláme pevné tvárné těsto, které vtěsnáme do formy vyložené pečicím papírem. Dáme odpočinout na 30 minut do lednice.
  2. Mezitím si připravíme špenátovou náplň. Špenát dáme s asi 50 ml vody do hrnce a necháme na mírném plameni povolit. Pak vmícháme smetanu a necháme pod pokličkou krátce podusit. Poté ochutíme česnekem a osolíme.
  3. Na korpus rozetřeme špenátovou směs a navrch rozložíme pokrájenou mozzarellu.
  4. Quiche pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 40 až 45 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.