Slepovaná linecká kolečka

Slepovaná linecká kolečka

Přináším vám druhý recept na vánoční cukroví. Tentokrát se jedná o bezlepkovou variantu tradičního lineckého cukroví. Někomu se může zdát obyčejné, pro mě je to však vděčná klasika, která by na tácu s cukrovím rozhodně neměla chybět. Baví mě i jeho samotná příprava. Někdo nadává na slepování džemem, které pravda zabírá čas, já si ho ale užívám. Vždycky si to vezmu k televizi, pustím si film a už to “jede”. Za ta léta jsem vyzkoušela snad každý druh marmelády (jako malá jsem je slepovala i nugetou), nejvíce mi však chutná rybízová a malinová nebo směs lesních plodů. 

Ingredience

  • 200 g bezlepkové hladké mouky
  • 150 g pohankové mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 250 g másla
  • 3 žloutky
  • vejce na potření
  • ovocný džem

Postup

  1. Na vál prosejeme hladkou bezlepkovou mouku a pohankovou mouku. Přidáme moučkový a vanilkový cukr, změklé máslo a tři žloutky a rukama zaděláme těsto. Vytvoříme z něj kouli, kterou zabalíme do fólie a dáme alespoň na 30 minut odpočinout do lednice.
  2. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále tenký plát a vykrajovátkem vykrájíme kolečka (samozřejmě můžete udělat i jiné tvary). U poloviny koleček vypíchneme uprostřed malé kolečko a potřeme je rozšlehaným vejcem. Kolečka vyskládáme vedle sebe v rozestupech na suchý plech a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C asi na 10 minut.
  3. Úplně vychladlé a ideálně pár dní odleželé cukroví slepíme džemem a posypeme moučkovým cukrem.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.