Péct vánoční cukroví mě bavilo už jako malou holčičku. Rok co rok jsme s babičkou pekly už od konce listopadu. Začínaly jsme klasickými perníčky a pokračovaly dále lineckým, vanilkovými rohlíčky, pracnami, slepovanými ořechy, včelími hnízdy, dortíčky, a tak dále. Pokaždé jsme upekly přibližně patnáct druhů. Teď už na vánoční pečení tolik času nemám, navíc pečení v bezlepkové variantě sahá trochu hlouběji do kapsy, přesto ale několik druhů dělám. Jako první jsem letos vytvořila tyto voňavé skořicové hvězdičky…
Ingredience
Na těsto
- 250 g třtinového cukru
- 3 bílky
- 200 g mletých mandlí
- 100 g bezlepkové mouky
- 1/2 lžičky kakaového prášku
- 1 lžíce mleté skořice
- 1 lžička rumu
Na polevu
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 až 2 lžíce horké vody
Postup
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně vmícháme třtinový cukr. Přidáme jemně mleté mandle, bezlepkovou mouku, kakaový prášek, skořici a rum a rukama vypracujeme těsto, které dáme odležet na 30 minut do lednice.
- Na pomoučené pracovní ploše vyválíme z těsta plát silný asi 0,8 cm a vykrajovátkem vykrájíme hvězdičky (samozřejmě můžete vykrájet i jiné tvary – kolečka, srdíčka a podobně).
- Hvězdičky položíme v rozestupech vedle sebe na plech vymazaný rostlinným tukem a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C na zhruba 10 minut.
- Mezitím si připravíme citronovou polevu. Citronovou šťávu smícháme s horkou vodou a pak postupně vmícháme moučkový cukr. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hladká, tužší poleva.
- Hvězdičky necháme mírně vychladnout a pak je potřeme polevou. Necháme pořádně zatuhnout.