Skořicové hvězdičky s citronovou polevou

Skořicové hvězdičky s citronovou polevou

Péct vánoční cukroví mě bavilo už jako malou holčičku. Rok co rok jsme s babičkou pekly už od konce listopadu. Začínaly jsme klasickými perníčky a pokračovaly dále lineckým, vanilkovými rohlíčky, pracnami, slepovanými ořechy, včelími hnízdy, dortíčky, a tak dále. Pokaždé jsme upekly přibližně patnáct druhů. Teď už na vánoční pečení tolik času nemám, navíc pečení v bezlepkové variantě sahá trochu hlouběji do kapsy, přesto ale několik druhů dělám. Jako první jsem letos vytvořila tyto voňavé skořicové hvězdičky…

Ingredience

Na těsto

  • 250 g třtinového cukru
  • 3 bílky
  • 200 g mletých mandlí
  • 100 g bezlepkové mouky
  • 1/2 lžičky kakaového prášku
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 lžička rumu

Na polevu

  • 100 g moučkového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 až 2 lžíce horké vody

Postup

  1. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně vmícháme třtinový cukr. Přidáme jemně mleté mandle, bezlepkovou mouku, kakaový prášek, skořici a rum a rukama vypracujeme těsto, které dáme odležet na 30 minut do lednice.
  2. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme z těsta plát silný asi 0,8 cm a vykrajovátkem vykrájíme hvězdičky (samozřejmě můžete vykrájet i jiné tvary – kolečka, srdíčka a podobně).
  3. Hvězdičky položíme v rozestupech vedle sebe na plech vymazaný rostlinným tukem a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C na zhruba 10 minut.
  4. Mezitím si připravíme citronovou polevu. Citronovou šťávu smícháme s horkou vodou a pak postupně vmícháme moučkový cukr. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hladká, tužší poleva.
  5. Hvězdičky necháme mírně vychladnout a pak je potřeme polevou. Necháme pořádně zatuhnout.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.