Sekaná z čočky a hlívy ústřičné

Sekaná z čočky a hlívy ústřičné

Podávat na Nový rok čočku je českou tradicí. Nikde ale není psáno, že se musí jednat o vařenou čočku s uzeným masem nebo čočkovou polévku. Zkuste si tentokrát připravit tuto zdravou, ale chuťově skvělou falešnou sekanou. Jsem si jistá, že si ji zamilujete a budete ji dělat často i v průběhu celého roku, stejně jako já. Na její přípravu můžete samozřejmě použít i klasickou hnědou čočku, ale její nevýhodou je, že ji musíte nechat dlouho (několik hodin) namáčet. Do těsta můžete přidat kromě mrkve i polovinu bulvy nastrouhaného celeru.

Ingredience

Na 1 zapékací formu (20 x 20 cm)

  • 1 hrnek suché zelené čočky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 250 g hlívy ústřičné
  • 50 g sekaných vlašských ořechů
  • 3 lžíce lněných semínek + 100 ml vody
  • 1 hrnek bezlepkových vloček
  • 2 mrkve
  • 2 vejce
  • 50 ml polotučného mléka
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • sůl, pepř

Postup

  1. Zelenou čočku propláchneme, zalijeme vodou a necháme asi 40 minut bobtnat. Poté slijeme a v nové vodě uvaříme doměkka. Lněná semínka smícháme s vodou a necháme asi 30 minut bobtnat.
  2. Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou a nahrubo nastrouhané mrkve a restujeme do změknutí. Odstavíme a necháme trochu vychladnout.
  3. Vložíme do mixéru, přidáme nasekané vlašské ořechy, bezlepkové vločky, slitá lněná semínka a mléko a krátce promixujeme tak, aby v těstě zůstaly malé kousky hlívy a ořechů. Směs přelijeme do hluboké mísy, přimícháme uvařenou čočku, dvě rozklepnutá vejce, tymián, česnek, osolíme a opepříme, a přendáme do zapékací mísy vymazané olivovým olejem.
  4. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 35 až 40 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.