Salát s fíky a marinovanou hruškou

Salát s fíky a marinovanou hruškou

Hledáte recept na jednoduchý, ale chuťově delikátní zeleninový salát plný vitaminů a stopových prvků, který byste mohli nabídnout i vegetariánům nebo veganům? Právě jste ho našli.  Potřebujete jen různé druhy čerstvého salátu, je jedno jaké, záleží na tom, které máte nejraději, sušené fíky, jarní cibulku, kterou můžete nahradit i pórkem, a hrušku (nejlepší je žlutá a měkčí, protože je více sladká), kterou předem naložíte do lahodného portského vína. Salátek můžete servírovat s opečenou bagetkou nebo toustem jako lehkou letní večeři nebo jako předkrm před hlavním jídlem.

Ingredience

Na 2 porce

  • 2 hrnky různých salátů (listový, polníček, ledový)
  • 6 sušených fíků
  • 1 jarní cibulka
  • 1 hruška
  • sůl, pepř
  • 250 ml polosuchého portského vína
  • 1 lžíce másla
  • krémový balzamikový ocet tmavý

Postup

  1. Hrušku oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřinec. V rendlíku zahřejeme portské víno a hrušku v něm prohřejeme asi 5 minut. Pak odstavíme a necháme marinovat několik hodin, ideálně přes noc.
  2. Saláty omyjeme, necháme okapat a natrháme je do mísy. Přidáme na kousky nakrájené sušené fíky a jarní cibulku, lehce osolíme a opepříme, a promícháme.
  3. Salát naporcujeme na talíře, navrch dáme marinovanou hrušku, kterou předtím ještě zlehka opečeme na rozehřátém másle na pánvi,  a postříkáme krémovým tmavým balzamikovým octem.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.