Quinoa – klenot Inků

Quinoa – klenot Inků

Quinoa je velmi chutná, bezlepková obilovina, která je k dostání jako surovina i jako mouka. Hojně ji pěstovali i konzumovali už staří Inkové. Quinoa patří mezi takzvané superpotraviny a ceněna je hlavně pro vysoký obsah kvalitních bílkovin a aminokyselin. 

I když název obiloviny zní poměrně exoticky, sehnat se dá i v běžných supermarketech, nejen v obchodech se zdravou výživou nebo biopotravinami. Díky svým nutričním hodnotám by ji do svého jídelníčku měli zařadit hlavně vegetariáni a vegani. Quinoa obsahuje širokou škálu vitaminů, minerálních látek a aminokyselinu lyzin, která je důležitá pro regeneraci a obnovu tkání, a také komplexní uhlohydráty, které pomáhají vyrovnávat hladinu cukru v krvi. Pokud jde o její uplatnění při vaření, to je vskutku pestré. Přidat ji můžete do salátů, zapéct se zeleninou, masem i sýrem, udělat z ní placičky, kaši nebo nákyp. Dalším plusem je, že si můžete vybrat ze tří barevných variant: klasické bílé, červené, která je více křupavá s jemně oříškovou příchutí, nebo černé, která si i po uvaření zachovává pevnost a výraznou chuť.

 



Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.