Vynikající lehký slaný koláč, který je jako stvořený pro tyto horké letní dny. Vynikající je ještě teplý, po vytažení z trouby, ale já osobně mám raději, když se rozleží v lednici do druhého dne a jím ho studený. Toto je taková hodně základní verze, kterou si můžete ještě jakkoli upravit k obrazu svému, například přidat šunku, špenát, také mladá cuketa nebo černé olivy se s rajčaty budou dobře doplňovat. Záleží pouze na vaší chuti a fantazii.
Suroviny
Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)
Na těsto
- 170 g Hery
- 160 g pohankové mouky
- 135 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Na náplň
- 320 g žervé
- 3 vejce
- 1 lžička směsi sušených italských bylinek
- 3 rajčata
Postup
- Heru rozpustíme a necháme vychladnout. Přidáme obě mouky, sůl a prášek do pečiva a rukama vypracujeme těsto, které vtěsnáme do koláčové formy s pečicím papírem. Dáme na 30 minut do lednice.
- Na náplň prošleháme žervé s vejci a bylinkami.
- Rajčata omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a rozložíme na korpus. Zalijeme žervé směsí.
- Quiche pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme pouze zdola dalších asi 30 minut.