Poslední dobou jsem červenou řepu přidávala hlavně do sladkých řezů a brownies. Tak jsem si řekla, že je nejvyšší čas trochu zaimprovizovat a vyčarovat z ní a dalších surovin nějaký slaný koláč. Tento quiche se povedl na jedničku. Výrazný estragon se s jemnou, nasládlou červenou řepou báječně doplňuje a rozteklý sýr s křehkým těstem je úžasný sám o sobě.
Ingredience
Na koláčovou formu ø 28 cm
Na těsto
- 100 g bezlepkové mouky
- 120 g pohankové mouky
- 100 g bílého hustého jogurtu
- 20 g másla
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
Na náplň
- 3 středně velké červené řepy
- 2 lžíce nasekaného čerstvého estragonu
- 100 g plátkového eidamu
- 50 g eidamu vcelku
- 50 g bílého hustého jogurtu
- 2 vejce
- sůl, pepř
Postup
- Červené řepy omyjeme, osušíme a zabalíme do alobalu. Dáme péct přibližně na 80 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Mezitím si připravíme těsto. Obě mouky smícháme se špetkou soli, vajíčkem, jogurtem a rozpuštěným máslem. Rukama vytvoříme těsto, kterým vysteleme dno i boky koláčové formy.
- Na těsto položíme plátky eidamu. Řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky a navršíme ji na sýr. Vejce vidličkou rozšleháme s jogurtem, nasekaným estragonem a špetkou soli a pepře. Vzniklou směsí přelijeme řepu se sýrem. Eidam vcelku nastrouháme a podrobíme jím koláč.
- Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C přibližně na 35 minut.