Provensálský rajčatový koláč

Provensálský rajčatový koláč

Slané koláče s bylinkami a kořením peču moc ráda. Dávám si je buďto k večeři například se zeleninovým salátem nebo si je beru do práce ke svačině. Jsou také ideálním pohoštěním pro návštěvu třeba ke skleničce vína místo slaných tyčinek nebo lupínků. Tento lehký koláč se šťavnatými rajčaty a italskými bylinkami připomíná chutí i vůní pizzu margherita. Pokud byste ho chtěli vyšperkovat, můžete na těsto rozložit ještě plátky mozzarelly nebo jej posypat strouhaným tvrdým sýrem (parmezánem nebo čedarem).

Ingredience

Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)

  • 80 g másla
  • 3 větší rajčata
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce chia semínek
  • sůl, pepř
  • 100 g bezlepkové mouky
  • 50 g kukuřičné mouky
  • 1 lžíce konopného proteinového prášku
  • 3 vejce
  • 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva

Postup

  1. Rajčata omyjeme a nakrájíme na malinké kousky. V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme rajčata. Ochutíme kořením, solí a pepřem a dusíme pod pokličkou do změknutí, asi 20 minut. Necháme vychladnou a pak k nim přimícháme chia semínka.
  2. V míse promícháme obě mouky, konopný proteinový prášek a prášek do pečiva. Pak přidáme vidličkou rozkvrdlaná vajíčka a promícháme. Nakonec přimícháme rajčatovou směs.
  3. Koláčovou formu vymažeme máslem a nalijeme do ní těsto. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 40 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě 15 minut pouze zezdola.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.