Pokud na můj web chodíte pravidelně, jistě jste si všimli, že ráda experimentuji a zkouším všelijaké nové a originální recepty na pečené i nepečené moučníky. Občas ale zůstanu věrná i české klasice. Mám ráda hlavně ovocné koláče z litého těsta s drobenkou, ať už obyčejnou máslovou, skořicovou nebo ořechovou. Vždy mi totiž připomenou dětství a babičku, která je peče dodnes. Tento koláč je na první pohled tradiční český, ale když si přečtete seznam surovin, zjistíte, že je i trochu inovativní. Navíc je díky jogurtu a bramborám pěkně vláčný a “mokrý”. Jako ovoce jsem použila lesní plody, ale můžete zvolit i jiné, jako třeba švestky, meruňky, jablka a podobně.
Ingredience
Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)
- 3 menší brambory
- 50 g másla
- 2 vejce
- 150 g alpro bílého sójového jogurtu
- 50 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g třtinového cukru
- 1/2 balení prášku do pečiva
- 200 g lesního ovoce
- pečicí papír
Na drobenku
- 50 g másla
- 40 g polohrubé mouky
- 50 g třtinového cukru
- 40 g mletého máku
Postup
- Brambory oloupeme a uvaříme doměkka. Ještě teplé je rozmačkáme s máslem na kaši. Až směs trochu vychladne, přidáme alpro jogurt a vajíčka a krátce prošleháme.
- V míse smícháme obě mouky, třtinový cukr a prášek do pečiva, a pak obě směsi spojíme a dobře promícháme.
- Těsto nalijeme do koláčové formy vystlané pečicím papírem. Navrch rozložíme lesní ovoce.
- Z povoleného másla, mouky, cukru a máku vytvoříme prsty drobenku a posypeme s ní koláč.
- Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C přibližně 70 minut.