Oříškové sušenky se lněným semínkem

Oříškové sušenky se lněným semínkem

Křupavé a hodně zdravé – přesně takové jsou tyto sušenky z lískových oříšků, mandlové a pohankové mouky a lněného semínka. Pokud budete chtít, můžete do těsta klidně přidat i nahrubo nasekané vlašské ořechy nebo slunečnicová semínka. Sušenky jsou pevné (nedrolí se), takže je klidně můžete dát do pytlíčku a hodit do batohu. Skvěle chutnají takto samotné, ale zrovna tak si je můžete namazat třeba džemem, čokoládovou či oříškovou pomazánkou nebo arašídovým máslem.

Ingredience

Na 15 kusů

  • 60 g másla
  • 80 g lískových oříšků
  • 50 g bezlepkových piškotů
  • 100 g mandlové mouky
  • 140 g pohankové mouky
  • 50 g lněného semínka
  • 40 g proteinového prášku (příchuť vanilka)
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 50 g bílého hustého jogurtu
  • pečicí papír

Postup

  1. Lískové oříšky a piškoty dáme do robotu a rozmixujeme na mouku. Pak je smícháme s mandlovou a pohankovou moukou, lněných semínkem, proteinovým práškem a třtinovým cukrem.
  2. Přidáme rozpuštěné máslo a rozšlehané vajíčko a dobře promícháme. Nakonec vmícháme jogurt.
  3. Rukama vypracujeme pevnější, trochu lepivé těsto. Vytvoříme z něj kouli, tu zabalíme do fólie a dáme ji na alespoň 30 minut odpočinout do lednice.
  4. Z těsta utvoříme větší kuličky, na které pak zatlačíme dlaní, až vniknou sušenky o průměru asi 7 cm a silné asi 1 cm. Položíme je vedle sebe na plech vystlaný pečicím papírem.
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 15 minut, pak sušenky otočíme a pečeme ještě asi 10 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.