Ořechový chléb s chia semínky

Ořechový chléb s chia semínky

Máte rádi netypické pečivo, ve kterém jsou různá semínka, oříšky nebo třeba i olivy, kustovnice nebo brusinky? Já ho miluju. Ale problém je, alespoň pro mě, že jich v bezlepkových verzích na výběr moc není. Já si proto takové nekynuté bezlepkové alternativy dělám poměrně často doma. Tento chlebík je z kukuřičné mouky, jejíž chuť mám moc ráda, a taky jsou v něm nasekané vlašské ořechy a chia semínka a maličko olivového oleje, který mu dává specifickou chuť. Protože ho je v těstě ale opravdu maličko, nezanechává takový ten “ocas”, kteří někteří, včetně mě, nemají rádi. Chlebík je bez cukru, tudíž si ho můžete namazat a obložit jak zeleninovými pomazánkami nebo sýrem, tak i oříškovým (sladkým) máslem.

Ingredience

Na 1 zapékací chlebovou formu (9 x 28 cm)

  • 70 g másla
  • 150 g bílého řeckého jogurtu
  • 2 lžíce chia semínek
  • 200 g kukuřičné mouky
  • 100 g bezlepkové mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 vejce
  • 200 ml podmáslí
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 balení bezlepkového prášku do pečiva
  • pečicí papír

Postup

  1. Bílý jogurt smícháme s chia semínky a necháme odpočívat.
  2. Do velké mísy nasypeme obě mouky. Přidáme rozpuštěné máslo, olivový olej a všechna tři vejce a důkladně promícháme. Pak postupně přilijeme podmáslí a také jogurt s chia semínky. Zlehka promícháme, aby se všechny ingredience spojily. Nakonec přidáme vlašské ořechy, které nasekáme, sůl a prášek do pečiva. Těsto jemně promícháme a nalijeme do zapékací formy vystlané pečicím papírem.
  3. Dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C na zhruba 40 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 20 až 25 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.