Ořechovo-makový chlebík z bramborového těsta

Ořechovo-makový chlebík z bramborového těsta

Tento vláčný a lahodný chlebík z bramborového těsta je pro mě tak trochu vzpomínkou na dětství a škubánky s mákem, které jsem milovala. K jeho přípravě jsem ale kromě máku použila i další moje oblíbené a zdravé suroviny jako jsou vlašské ořechy s vysokým podílem omega-3 mastných kyselin, vitaminy skupiny B a minerálních látek jako je hořčík nebo zinek. Sušené švestky jsou zase výborným zdrojem vápníku důležitého pro silné kosti. Pokud si chcete chlebíček ještě vyšperkovat, můžete ho polít čokoládovou polevou.

Ingredience

Na 1 zapékací chlebovou formu (9 x 28 cm)

  • 3 menší brambory
  • 100 g quinoa mouky
  • 2 vejce
  • 80 g másla
  • 200 g zakysané smetany
  • 1/2 hrnku medu
  • 40 g mletého máku
  • 80 g vlašských ořechů
  • 100 g sušených švestek
  • 1/2 balení bezlepkového kypřícího prášku do pečiva
  • pečicí papír

Postup

  1. Brambory oloupeme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Slijeme je, přidáme k nim rozměklé máslo a vidličkou rozmačkáme. Přisypeme mouku a mák a dobře promícháme. Pak přidáme vejce, med a zakysanou smetanu.
  2. Vlašské ořechy nasekáme a sušené švestky nakrájíme na malinké kousky. Vmícháme do těsta. Nakonec přimícháme prášek do pečiva.
  3. Chlebovou formu vysteleme pečicím papírem a nalijeme do ní těsto. Dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C na asi 85 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.