O mně

Já, Karla Pelikánová
Zdravé jídlo jsem si zamilovala.

Sáhodlouze povídat o svém životě vám nebudu. Trošku ale naťuknu, jak jsem k vaření a bezlepkové kuchyni dotancovala (podrobný příběh si můžete přečíst v mé knize Hravě, zdravě, bezlepkově).

Ještě před několika lety jsem do sebe házela hamburgery, dorty, pizzy a další nezdravá jídla jako na běžícím pásu. S váhou jsem nikdy problémy neměla, takže jsem svůj jídelníček moc neřešila. Pak jsem ale začala zničehonic více hubnout a cítit se více unaveně. Přidala jsem na jídle, ale nepomohlo to. Hubla jsem dál. Až teprve následná vyšetření ukázala, že trpím malabsorpčním syndromem souvisejícím s celiakií. Z jídelníčku tak musely pryč všechny potraviny obsahující lepek.

Po mých oblíbených koláčích a pizze se slehla zem. Byla jsem bezradná. Co budu jíst? Sedla jsem si k internetu a začala hledat informace o potravinách a pídit se po bezlepkových obilninách. Našla jsem si několik receptů na bezlepková jídla (většinou na zahraničních webech o vaření) a stylem pokus-omyl jsem si začala vařit. Jak šel čas, bavilo mě to stále víc, tak jsem začala vymýšlet i své vlastní recepty a zapisovat si je. Po několika měsících jich byly desítky, tak jsem si řekla, že nedám nic za to, když zkusím oslovit nakladatelství a zeptat se, zda by neměli zájem o vydání knížky, ve které budou jednak recepty, ale i další informace, například o potravinách a bezlepkových surovinách. Uplynulo několik týdnů, a pak mi paní z Grady zavolala, že mají o knížku zájem. Následoval šílený kolotoč, kdy jsem musela co největší počet svých jídel během dvou týdnů uvařit i nafotit, protože vlastní studio a fotografa na to prý nemají. A to podotýkám, že jsem neměla foťák – ten jsem si musela nejprve vybrat, objednat a koupit, takže tři dny vzaly za svý. To je také důvod, proč je v knize fotek jídel docela pomálu. Nejsou u každého receptu, ale třeba u každého pátého nebo šestého. Zvládnout více v tak krátkém čase prostě nebylo v mých silách. Nyní už jsem ale poučená – co uvařím, to také nafotím, takže pokud a jestli bude nějaká další knížka, fotek jídel v ní najdete určitě mnohem a mnohem více.

Dneska se mi už po pizze ani koblihách nestýská. Dokonce mi už nechybí ani klasické bílé nebo celozrnné rohlíky nebo těstoviny. Objevila jsem totiž mnohem chutnější a hlavně zdravější suroviny a obilniny, které dělají mému tělu dobře. I o nich se v mé knize dočtete a časem bude povídání o mých oblíbených surovinách přibývat i sem na web. Tipy a rady, jak přejít na zdravější způsob stravování a zdravý životní styl, jak a čím co nahradit, i spoustu kulinářských fíglů a vychytávek, zase najdete v záložce „rady & tipy“.

Co dodat? Snad jen, ať vám moje recepty chutnají a baví vás je vařit. Pokud budete mít jakékoli připomínky, neváhejte mi napsat.

Karla


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.