Mrkvový dort patří k mým nejoblíbenějším. Ale aby vypadal k světu, vyžaduje to trochu času a “piplání”. Tento koláč je hotový raz dva a není vůbec pracný. Chuťově je ale vážně skvělý. Do těsta jsem použila kromě medu a třtinového cukru také bio prášek mesquite, který má oříškově-karamelovou chuť a zároveň je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Pro oživení chuti jsem tam kápla i trochu amaretto likéru, který však můžete vynechat. Koláč je příjemně sladký, vláčný, s kousky vlašských ořechů, které mu dávají výraznější a lahodnou chuť.
Ingredience
Na 1 zapékací formu (28 x 24 cm)
- 4 mrkve
- 4 lžíce tmavého třtinového cukru
- 3 lžíce bio prášku mesquite
- 3 lžíce medu
- 120 g Hery máslové
- 170 g ovesné bezlepkové mouky
- 3 vejce
- 20 ml likéru amaretto
- 80 g vlašských ořechů
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
- 250 g mascarpone
- pečicí papír
Postup
- Mrkve oloupeme. Dvě nastrouháme do velké mísy najemno a dvě nahrubo. Vmícháme med, třtinový cukr a mesquite prášek.
- Vajíčka rozkvrdláme vidličkou a přidáme do těsta. Heru necháme rozpustit a vmícháme do těsta. Nakonec přidáme mouku smíchanou s jedlou sodou a práškem do pečiva, nasekané vlašské ořechy a amaretto likér. Promícháme, aby se všechny ingredience propojily.
- Zapékací formu vysteleme pečicím papírem a naplníme těstem. Navrch rozmažeme mascarpone.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 30 minut pouze zespodu. Pak teplotu snížíme na 150 °C a pečeme shora i zespodu ještě asi 30 minut.