Mrkvový koláč s mascarpone

Mrkvový koláč s mascarpone

Mrkvový dort patří k mým nejoblíbenějším. Ale aby vypadal k světu, vyžaduje to trochu času a “piplání”. Tento koláč je hotový raz dva a není vůbec pracný. Chuťově je ale vážně skvělý. Do těsta jsem použila kromě medu a třtinového cukru také bio prášek mesquite, který má oříškově-karamelovou chuť a zároveň je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Pro oživení chuti jsem tam kápla i trochu amaretto likéru, který však můžete vynechat. Koláč je příjemně sladký, vláčný, s kousky vlašských ořechů, které mu dávají výraznější a lahodnou chuť.

Ingredience

Na 1 zapékací formu (28 x 24 cm)

  • 4 mrkve
  • 4 lžíce tmavého třtinového cukru
  • 3 lžíce bio prášku mesquite
  • 3 lžíce medu
  • 120 g Hery máslové
  • 170 g ovesné bezlepkové mouky
  • 3 vejce
  • 20 ml likéru amaretto
  • 80 g vlašských ořechů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • 250 g mascarpone
  • pečicí papír

Postup

  1. Mrkve oloupeme. Dvě nastrouháme do velké mísy najemno a dvě nahrubo. Vmícháme med, třtinový cukr a mesquite prášek.
  2. Vajíčka rozkvrdláme vidličkou a přidáme do těsta. Heru necháme rozpustit a vmícháme do těsta. Nakonec přidáme mouku smíchanou s jedlou sodou a práškem do pečiva, nasekané vlašské ořechy a amaretto likér. Promícháme, aby se všechny ingredience propojily.
  3. Zapékací formu vysteleme pečicím papírem a naplníme těstem. Navrch rozmažeme mascarpone.
  4. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 30 minut pouze zespodu. Pak teplotu snížíme na 150 °C a pečeme shora i zespodu ještě asi 30 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.