Chutnají vám hruškové a jablečné tvarohové záviny a zároveň si potrpíte na mrkvové koláče a dorty? Tento vláčný a mokrý koláč spojuje oboje. Základ těsta tvoří mrkvové pyré a nechybí ani nastrouhané jablko a hruška. Tyto tři ingredience tvoří dokonalou harmonii chutí a navíc jsou i přínosné pro naše zdraví. Mrkve obsahují mnoho vitaminů a antioxidantů a jsou tak prevencí rakoviny či kardiovaskulárních nemocí. Jablka a hrušky jsou zase bohaté na vlákninu, která je důležitá pro dobré zažívání a vylučování. Pokud chcete, můžete do těsta přimíchat ještě sušené brusinky nebo rozinky a polevu můžete udělat i klasickou tmavou. Tato buchta je skvělou, zdravou a poměrně vydatnou svačinkou.
Ingredience
Na 1 zapékací formu (24 x 28 cm)
- 2 větší mrkve
- 40 g másla
- 2 vejce
- 250 g měkkého nízkotučného tvarohu
- 4 lžíce medu
- 1 jablko
- 1 hruška
- 80 g quinoa mouky
- 40 g bezlepkové mouky
- 40 g vanilkového cukru
- 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 cukrářská poleva Carla bílá
- 2 hrsti nasekaných nesolených arašíd
- pečicí papír
Postup
- Mrkve oloupeme a uvaříme doměkka. Až trochu vychladnou, dáme je do robotu a rozmixujeme na pyré. Přimícháme nahrubo nastrouhanou hrušku a jablko, rozpuštěné máslo, vidličkou prošlehaná vajíčka, tvaroh a med.
- V jiné míse smícháme quinoa mouku, bezlepkovou mouku, vanilkový cukr, bezlepkový prášek do pečiva a jedlou sodu a pak obě směsi spojíme a promícháme tak, aby se všechny ingredience propojily.
- Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C na asi 40 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě 25 až 30 minut pouze zespodu.
- Koláč necháme mírně vychladnout a pak ho polijeme polevou, kterou připravíme podle návodu, a posypeme nasekanými nesolenými arašídy. Necháme dobře zatuhnout, nejlépe v lednici.