Mrkvovo-kokosové řezy s jablky a hruškami

Mrkvovo-kokosové řezy s jablky a hruškami

Chutnají vám hruškové a jablečné tvarohové záviny a zároveň si potrpíte na mrkvové koláče a dorty? Tento vláčný a mokrý koláč spojuje oboje. Základ těsta tvoří mrkvové pyré a nechybí ani nastrouhané jablko a hruška. Tyto tři ingredience tvoří dokonalou harmonii chutí a navíc jsou i přínosné pro naše zdraví. Mrkve obsahují mnoho vitaminů a antioxidantů a jsou tak prevencí rakoviny či kardiovaskulárních nemocí. Jablka a hrušky jsou zase bohaté na vlákninu, která je důležitá pro dobré zažívání a vylučování. Pokud chcete, můžete do těsta přimíchat ještě sušené brusinky nebo rozinky a polevu můžete udělat i klasickou tmavou. Tato buchta je skvělou, zdravou a poměrně vydatnou svačinkou.

Ingredience

Na 1 zapékací formu (24 x 28 cm)

  • 2 větší mrkve
  • 40 g másla
  • 2 vejce
  • 250 g měkkého nízkotučného tvarohu
  • 4 lžíce medu
  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • 80 g quinoa mouky
  • 40 g bezlepkové mouky
  • 40 g vanilkového cukru
  • 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 cukrářská poleva Carla bílá
  • 2 hrsti nasekaných nesolených arašíd
  • pečicí papír

Postup

  1. Mrkve oloupeme a uvaříme doměkka. Až trochu vychladnou, dáme je do robotu a rozmixujeme na pyré. Přimícháme nahrubo nastrouhanou hrušku a jablko, rozpuštěné máslo, vidličkou prošlehaná vajíčka, tvaroh a med.
  2. V jiné míse smícháme quinoa mouku, bezlepkovou mouku, vanilkový cukr, bezlepkový prášek do pečiva a jedlou sodu a pak obě směsi spojíme a promícháme tak, aby se všechny ingredience propojily.
  3. Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C na asi 40 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě 25 až 30 minut pouze zespodu.
  4. Koláč necháme mírně vychladnout a pak ho polijeme polevou, kterou připravíme podle návodu, a posypeme nasekanými nesolenými arašídy. Necháme dobře zatuhnout, nejlépe v lednici.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.