Podobně jako před pár lety zažily boom takzvané raw tyčinky, teď se roztrhl pytel s proteinovými tyčinkami. I když jsou primárně určeny hlavně pro sportovce a pro lidi v zátěži, pochutnávají si na nich i ostatní. Obsahují proteinový prášek bohatý na bílkoviny, proto jsou vhodné také pro vegetariány. Já si je dopřávám jednak právě proto, že téměř nejím maso, a jednak proto, že jsem začala sportovat a chci budovat svalovou hmotu. Doma si je můžete připravit buď nepečené, nebo pečené jako jsou například tyto.
Ingredience
Na 10 kusů
- 4 mrkve
- 130 g nízkotučného měkkého tvarohu
- 2 lžíce sirupu z agáve
- 1 vejce
- 1 lžíce chia semínek
- 50 g proteinového prášku (příchuť vanilka)
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 100 g pohankových lupínků
- 60 g jáhlové mouky
- 1 lžička skořice
- 50 g másla + 50 g kvalitní hořké čokolády na polevu
- pečicí papír
Postup
- Jako první oloupeme mrkve a uvaříme je doměkka. Až trochu vychladnou, dáme je do mixéru. Přidáme měkký tvaroh, sirup z agáve, vejce a chia semínka a rozmixujeme dohladka.
- V druhé míse smícháme proteinový prášek s nasekanými vlašskými ořechy, rozdrcenými vločkami, jáhlovou moukou a skořicí. Pak suchou směs zvolna vmícháme do tekuté a promícháme, aby se všechny složky propojily.
- Zapékací formu vysteleme pečicím papírem a naplníme ji těstem. Povrch uhladíme stěrkou.
- Dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C na přibližně 35 až 40 minut. Po vyndání z trouby necháme trochu vychladnout a polijeme polevou – máslo a rozlámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Pak dáme zatuhnout do lednice.