Mrkvová bábovka s para ořechy a brusinkami

Mrkvová bábovka s para ořechy a brusinkami

Hned na úvod bych asi měla zmínit, že se nejedná o bábovku v tradičním slova smyslu. Vlastně ani není nutné použít při pečení formu na bábovku. Klidně můžete vzít jakoukoli jinou, kterou máte po ruce – dortovou s průměrem cca 26 cm nebo čtvercovou 24 x 24 cm. V těstě je totiž minimální množství prášku do pečiva, takže moučník téměř nevyběhne. Jeho chuť je ovšem i tak znamenitá a hlavně se jedná o zdravou verzi mlsání. Pokud nemáte para ořechy, klidně použijte mandle nebo vlašské ořechy, brusinky klidně můžete nahradit rozinkami – záleží pouze na vašich chutích a surovinách, které máte doma.

Ingredience

  • 80 g másla
  • 2 vejce
  • 150 g bílého řeckého jogurtu
  • 70 g datlového sirupu
  • 10 g strouhaného kokosu
  • 40 g třtinového cukru
  • 75 g ječné celozrnné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 70 g para ořechů
  • 55 g sušených brusinek
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka kardamomu
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka mletého zázvoru
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • rozpuštěné máslo a strouhaný kokos na formu

Postup

  1. Mrkve oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Para ořechy rozmixujeme nahrubo v robotu. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
  2. Ve velké míse metličkou promícháme máslo, vejce, datlový sirup a jogurt. Pak přimícháme mrkev.
  3. V jiné míse smícháme strouhaný kokos, třtinový cukr, ořechy, obě mouky a všechno koření.
  4. Obě hmoty spojíme a důkladně promícháme. Nakonec do těsta zlehka vmícháme brusinky a prášek do pečiva.
  5. Těstem naplníme připravenou formu na bábovku. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi 20 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.