Meruňkovo-švestkový koláč

Meruňkovo-švestkový koláč

Klasické české ovoce, jako jsou meruňky, švestky, třešně nebo jahody, chutná v koláčích báječně. Výborné jsou jednodruhové, ale ještě raději mám kombinaci vícero druhů. Meruňky a švestky – to je tandem, který nikdy nezklame. Pokud chcete, aby koláč připomínal spíše dort, jako v tomto případě, použijte dortovou formu s odnímatelným dnem. Zrovna tak ale můžete těsto nalít na klasický větší plech, pak bude koláč samozřejmě nižší a více ovocný. Vršek nezapomeňte štědře posypat drobenkou. Buď klasickou z mouky, cukru a másla, nebo vyzkoušejte i zdravější a chuťově zajímavější variantu z pohankových nebo jakýchkoli jiných vloček či lupínků.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu  (ø 26 cm)

Na těsto

  • 100 g másla
  • 120 g quinoa mouky
  • 200 g bezlepkové mouky
  • 80 g tmavého třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 300 ml sójového mléka
  • 1 balení bezlepkového prášku do pečiva
  • 6 meruněk
  • 8 švestek
  • pečicí papír

Na drobenku

  • 80 g pohankových vloček
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 lžíce másla

Postup

  1. Máslo rozpustíme a smícháme s oběma moukami. Přidáme třtinový cukr a promícháme. Vejce rozšleháme vidličkou se sójovým mlékem a vmícháme do těsta. Vytvoříme hladké, trochu tekuté těsto, do kterého na závěr vmícháme prášek do pečiva.
  2. Těsto nalijeme do formy, kterou vysteleme pečicím papírem a navrch dáme pokrájené švestky a meruňky. Posypeme drobenkou, kterou připravíme tak, že rozmixujeme vločky a smícháme je s rozpuštěným máslem a vanilkovým cukrem.
  3. Koláč pečeme ve troubě vyhřáté na 190 °C  asi 45 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C  a pečeme pouze zespodu dalších 30 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.