Meruňkové knedlíky se strouhankou

Meruňkové knedlíky se strouhankou

Dneska vám přináším inspiraci na sladký oběd. Nevím, jak vy, ale já jsem knedlíky s ovocnou náplní a posypané tvarohem, strouhaným perníkem nebo strouhankou milovala už jako malá holka. Jak klasické kynuté, tak ty z tvarohového těsta. Tyto meruňkové jsou připravené z bramborového těsta a zasněžené skořicovou posypkou. K zahuštění těsta jsem použila kukuřičnou mouku, která je bez lepku a má příjemnou a jemnou chuť, ale určitě by šla použít i mouka mandlová, kokosová, quinoa nebo jáhlová. 

Ingredience

Na 4 porce

Na knedlíky

  • 800 g brambor
  • 1 vejce
  • 330 g kukuřičné mouky
  • špetka soli
  • 20 meruněk

Na posypku

  • 80 g másla
  • 1 balení skořicového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 200 g kukuřičné strouhanky
  • 100 g třtinového cukru

Postup

  1. Brambory očistíme a uvaříme ve slupce. Necháme je vychladnout a oloupeme je. Pak je nastrouháme najemno a smícháme s kukuřičnou moukou, vejcem a špetkou soli. Rukama vypracujeme tužší těsto a dáme ho odležet do lednice.
  2. Mezitím omyjeme meruňky a pak je pomocí druhého konce vařečky vypeckujeme tak, aby zůstaly vcelku.
  3. Těsto rozválíme rukama na váleček a ten nakrájíme na 20 dílků. Každý dílek rozválíme, vložíme do něj meruňku a dobře zabalíme.
  4. Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 8 minut.
  5. Rozměklé máslo smícháme vidličkou se skořicovým cukrem, skořicí, třtinovým cukrem a strouhankou a vytvoříme žmolenku, kterou lehce opražíme na pánvi.
  6. Knedlíky naservírujeme na talíře a posypeme žmolenkou.

 



Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.