Medový jablečno-švestkový perník

Medový jablečno-švestkový perník

Hutný medový perník s kořeněným kakaovým práškem a kokosem je přímo nadpozemským zážitkem. Není vůbec pracný, ale uspokojíte jím nejen své vlastní chuťové pohárky, ale můžete jimi pohostit i návštěvu. Abych ho ještě něčím ozvláštnila, přidala jsem do těsta na malé kousíčky nakrájená jablka a švestky. Ovoce dává perníku nejen znamenitou a jedinečnou chuť, ale zvyšuje i jeho nutriční hodnotu. Švestky jsou výborným zdrojem důležitých minerálních látek a vlákniny. Jejich konzumace pomáhá chránit klouby, srdce, cévy, ledviny i játra. Jablka zase obsahují spoustu enzymů, které dělají dobře našemu zažívání a vitaminů a minerálních látek, které prospívají celému organismu.   

Ingredience

Na 1 zapékací formu (23 x 28 cm)

  • 100 g Hery máslové
  • 200 g bezlepkové mouky
  • 100 g čirokové mouky
  • 6 lžic medu
  • 4 lžíce kakaového prášku s kořením Sonnentor
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 2 vejce
  • 450 ml podmáslí
  • 1 balení bezlepkového prášku do perníku
  • 200 g vypeckovaných švestek
  • 2 menší jablka
  • pečicí papír
  • 1 cukrářská poleva Carla extra tmavá

Postup

  1. Do velké hluboké mísy nasypeme obě mouky, kakaový prášek, strouhaný kokos, med a prášek do pečiva a promícháme.
  2. Vejce prošleháme vidličkou a smícháme s podmáslím a rozpuštěnou Herou a pak směs vmícháme do těsta.
  3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince, švestky omyjeme a vypeckuje, a pak vše nakrájíme na malé kousíčky. Lehce vmícháme do těsta.
  4. Zapékací formu vysteleme pečicím papírem a nalijeme do ní připravené těsto.
  5. Perník dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C přibližně na 30 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě dalších 20 minut.
  6. Perník necháme vychladnout a pak ho polijeme polevou, kterou připravíme podle návodu na obalu. 

 



Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.