Med: sladký, dobrý, zdravý

Med: sladký, dobrý, zdravý

Zázračný lektvar od včel, který prospívá našemu organismu po všech stránkách. Tak by se dal popsat voňavý a léčivými látkami nabitý med. Zlatavá tekutina s výraznou a nezaměnitelnou chutí skvěle vynikne ve sladkých pečených moučnících, ovocných salátech nebo tvarohových dezertech. Já ho s oblibou používám do těsta na cookies nebo do náplní u koláčů. Med má vysokou sladivost, snáší vysoké teploty v troubě i na rozpálené pánvi, takže je skvělou a zdravější alternativou cukru. Nahradit jím můžete celé množství cukru nebo jen nějakou část. Já většinou volím poměr 1:1 nebo 1:2 ve prospěch medu.

Chutná, i uzdravuje

Med prospívá našemu zdraví i kráse. Kosmetické produkty s výtažky medu a mateří kašičky dělají pleť i vlasy krásnější. Medové zábaly zmírňují potíže s klouby, masáže detoxikují organismus, mastičky s obsahem medu a propolisu urychlují hojení ran a vyhlazují jizvy. A horké mléko nebo bylinkový čaj s medem zbavují stresu a úzkosti a ukolébávají ke spánku.

Jaké léčivé druhy medu jsou?

Akátový – má bezbarvou až nažloutlou barvu se zelenavým nádechem a výraznou vůni a chuť po akátových květech. Vyrovnává hladinu cukru v krvi a dodává organismu energii.

Pohankový – má antioxidační účinky a obsahuje vysoké množství železa. Výborný je jako přísada do grilovacích omáček.

Bílý – získává se z nektaru květů naditce. Skvěle chutná s čerstvým ovocem nebo v čaji.

Eukalyptový – zdrojem nektaru jsou vonné květy eukalyptu. Zkuste ho s citronovou salátovou zálivkou.

Tupelový – má světle jantarovou barvu a velmi jemnou chuť. Dobře chutná s vepřovým masem a plísňovými sýry.

Kyslounový – má pikantní, nasládlou chuť. Výborně chutná na pečivu nebo se přidává do zeleného čaje.

Třešňový – je skvělý při revmatismu. Zpevňuje kapiláry a podporuje regeneraci organismu.

Lipový – podporuje zdraví dýchacích cest a pomáhá s odhleněním. Přidávejte ho do bylinkových čajů.

Kaštanový – podporuje krvetvorbu, činnost jater a střev.



Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.