Mandlový koláč z bramborového těsta

Mandlový koláč z bramborového těsta

Koláče, buchty nebo řezy z bramborového těsta mám moc ráda, protože jsou vláčné a “mokré”. Pokud takovým moučníkům dáváte přednost, určitě vyzkoušejte tento recept. Má velice zajímavou chuť a to díky spojení štiplavého citronového cukru, jemných mletých mandlí a sladkého mandlového másla. Mandle navíc zvyšují nutriční hodnotu celého koláče, protože jsou zdrojem cenných minerálních látek jako je hořčík, draslík, železo nebo fosfor. Pravidelná konzumace mandlí tak posiluje nervy, zabraňuje svalovým křečím a pomáhá překonávat stres, depresi a únavu.

Ingredience

Na 1 pečicí formu (24 x 16 cm)

  • 3 středně veliké brambory
  • 100 g mandlí
  • 80 g mandlového másla
  • 20 g kokosového oleje
  • 3 vejce
  • 1 balení citronového cukru
  • 4 lžíce kukuřičného sirupu
  • 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
  • pečicí papír

Postup

  1. Brambory oloupeme, překrojíme napůl a uvaříme doměkka. Až vychladnou, dáme je do robotu.
  2. Přidáme mandle, mandlové máslo a kokosový olej a dobře rozmixujeme do hrubé konzistence. Přisypeme cukr, přidáme kukuřičný sirup, všechna vejce a prášek do pečiva a ještě krátce promixujeme. Výsledné těsto je spíše tužší a lepivé.
  3. Formu vysteleme pečicím papírem a naplníme těstem. Povrch uhladíme stěrkou.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 30 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě 20 až 25 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.