Krémové italské rizoto

Krémové italské rizoto

Ohrnujete nad rizotem nos, protože ho považujete za nudné a obyčejné jídlo nevábného vzhledu, které vám dávaly kuchařky k obědu ve školní jídelně? Máte pravdu – takové rizoto (pokud se ta podivná hmota s konzervovanou zeleninou na talíři vůbec dá tak nazývat) postrádala jakoukoli chuť. Ovšem, když se rizoto připraví s láskou, z kvalitní rýže a přidá se do něj to správné koření, bylinky a další ingredience, tak je z něj najednou velice chutný, zdravý a dietní pokrm, který můžete servírovat jako lehký oběd nebo jako teplou večeři.

Ingredience

Na 4 porce

  • 320 g suché rýže arborio
  • 1 šalotka
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 150 g másla
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu
  • sůl
  • hrst nasekané čerstvé petrželky
  • zeleninový vývar
  • 2 červené papriky

Postup

  1. Papriky rozřízneme, odstraníme semínka a vložíme je do zapékací mísy. Pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby při 200 °C asi na 20 minut.
  2. V hrnci rozpustíme máslo. Přidáme najemno pokrájenou šalotku a na mírném ohni ji zpěníme. Přisypeme rýži a mícháme, dokud se nespojí s máslem a šalotkou.
  3. Zalijeme vínem, chvíli povaříme, aby vyprchal alkohol, a pak přidáme vývar podle potřeby. Zakápneme citronovou šťávou a dusíme na mírném plameni asi 20 minut. Podlijeme vývarem vždy, když se tekutina téměř vyvaří.
  4. Nakonec přidáme kousek másla, nastrouhaný parmazán a osolíme podle chuti. Vmícháme nasekanou petrželku.
  5. Rizoto naservírujeme na talíře, ozdobíme pečenou paprikou a podáváme.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.