Krémové banánové řezy bez mouky

Krémové banánové řezy bez mouky

Poprvé jsem se rozhodla upéct sladký moučník bez použití jakékoli mouky. Místo ní jsem použila mleté oříšky a pohankové vločky. Chuťově tyto banánové řezy podle mě nemají chybu, pokud se je rozhodnete vyzkoušet, mám pro vás několik rad. Tou hlavní je, abyste do formy použili pečicí papír. Sladké těsto s rozmixovanými banány bez mouky se totiž snadno a poměrně dost přichytilo k formě a zespodu “opálilo”. Druhou radou je použití alobalu na zakrytí vršku formy o několik minut dříve – nic nezkazíte tím, když jej přikryjete už po dvaceti minutách pečení. A zatřetí si myslím, že je lepší péct moučník na nižší příčce.

Ingredience

Na 1 zapékací formu (20 x 20 cm)

Na těsto

  • 100 g mandlí
  • 40 g kešu oříšků
  • 40 g lískových oříšků
  • 60 g pohankových vloček
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 40 g másla
  • 50 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • 2 menší banány
  • 100 g mascarpone
  • 2 lžičky bezlepkového kypřícího prášku do pečiva

Na náplň

  • 1 banán
  • 150 g mascarpone
  • 1 lžíce třtinového cukru

Postup

  1. Mandle, kešu a lískové oříšky rozmixujeme na “mouku”. Smícháme s pohankovými vločkami, třtinovým a vanilkovým cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo a rozšlehaná vejce s mlékem. Pořádně promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
  2. Banány rozmačkáme a smícháme s mascarpone. Zlehka vmícháme do těsta. Nakonec přimícháme bezlepkovým prášek do pečiva. Těsto nalijeme do zapékací formy.
  3. Na náplň smícháme mascarpone s rozmačkaným banánem a třtinovým cukrem. Směs naneseme na těsto a jen velmi zlehka vmícháme.
  4. Dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C na asi 30 minut. Pak vršek zakryjeme alobalem a pečeme ještě asi 30 minut. Propečenost ověříme špejlí.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.