V chladných podzimních dnech přijdou horké polévky k duhu. Já, jelikož nejím maso, dávám přednost těm zeleninovým a hlavně krémovým. Zahřejí vás a také dodají tělu mnoho vitaminů a minerálních látek. Nejvíce zbožňuji dýňovou, ale také si potrpím na hráškovou, brokolicovou, špenátovou nebo rajčatovou. Rajčatový krém lze udělat na mnoho způsobů – s jinou zeleninou, rýží, těstovinami, více nasladko, nebo když do něj přidáte chilli a pepř, tak naslano a naostro. Tento recept je velmi jednoduchý a rychlý, takže ho zvládne úplně každý.
Ingredience
Na 3 porce
- 500 g rajčat
- 50 g mraženého zeleného hrášku
- 1 petržel
- ½ l zeleninového vývaru
- 100 ml sójové smetany
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce majoránky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- ½ lžičky sušeného česneku
- čerstvé bylinky na ozdobu
Postup
- . V hlubokém hrnci rozehřejeme lžíci olivového oleje a krátce orestujeme nakrájená rajčata, hrášek a na kolečka nakrájenou, oloupanou petržel. Přilijeme zeleninový vývar a necháme přejít varem.
- Odstavíme, necháme trochu vychladnout a pak přelijeme do mixéru a umixujeme do krémové konzistence.
- Přelijeme zpátky do hrnce a zahřejeme. Ochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou a nakonec, za stálého míchání, pozvolna přilijeme smetanu. Necháme přejít varem.
- Naservírujeme do misek nebo hlubokých talířů a ozdobíme bylinkami.