Krémová rajčatová polévka

Krémová rajčatová polévka

V chladných podzimních dnech přijdou horké polévky k duhu. Já, jelikož nejím maso, dávám přednost těm zeleninovým a hlavně krémovým. Zahřejí vás a také dodají tělu mnoho vitaminů a minerálních látek. Nejvíce zbožňuji dýňovou, ale také si potrpím na hráškovou, brokolicovou, špenátovou nebo rajčatovou. Rajčatový krém lze udělat na mnoho způsobů – s jinou zeleninou, rýží, těstovinami, více nasladko, nebo když do něj přidáte chilli a pepř, tak naslano a naostro. Tento recept je velmi jednoduchý a rychlý, takže ho zvládne úplně každý.  

Ingredience

Na 3 porce

  • 500 g rajčat
  • 50 g mraženého zeleného hrášku
  • 1 petržel
  • ½ l zeleninového vývaru
  • 100 ml sójové smetany
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce majoránky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Postup

  1. . V hlubokém hrnci rozehřejeme lžíci olivového oleje a krátce orestujeme nakrájená rajčata, hrášek a na kolečka nakrájenou, oloupanou petržel. Přilijeme zeleninový vývar a necháme přejít varem.
  2. Odstavíme, necháme trochu vychladnout a pak přelijeme do mixéru a umixujeme do krémové konzistence.
  3. Přelijeme zpátky do hrnce a zahřejeme. Ochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou a nakonec, za stálého míchání, pozvolna přilijeme smetanu. Necháme přejít varem.
  4. Naservírujeme do misek nebo hlubokých talířů a ozdobíme bylinkami.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.