Konopný chléb s černým sezamem

Konopný chléb s černým sezamem

Pečivo je běžnou součástí každodenního jídelníčku. Výborné je obložené se sýrem, šunkou, namazané máslem nebo pomazánkou či marmeládou, ale k chuti přijde i jen tak, bez ničeho. Pokud nemusíte dodržovat nějakou zdravotní dietu, můžete bez obav sáhnout po jakémkoli druhu chcete, nabídka je více než pestrá. Počínaje klasickým bílým, přes celozrnné, žitné, až po špaldové. Pokud však máte celiakii, nabídka se vám velice zúží. Většina pečiva totiž obsahuje lepek. Koupit si samozřejmě můžete bezlepkové pečivo, ale není to chuťově “ono”, navíc je poměrně drahé. Já si proto často dělám domácí nekynutý chleba z různých bezlepkových mouk a do těsta přidávám i různá semínka, někdy i oříšky nebo bylinky – záleží na tom, jestli mám více chuť na slané nebo sladké, a jestli chci chleba jíst spíše se sýrem nebo pomazánkami, či ovocným džemem nebo medem.

Ingredience

Na 1 zapékací chlebovou formu (9 x 28 cm)

  • 80 g másla
  • 200 g jáhlové mouky
  • 40 g konopné mouky
  • 3 vejce
  • 220 ml polotučného mléka
  • 20 g konopného semínka
  • 4 lžíce černého sezamu
  • 1 lžíce drhnuté majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 balení bezlepkového kypřícího prášku do pečiva
  • pečicí papír

Postup

  1. Obě mouky smícháme ve větší míse. Přidáme rozpuštěné máslo a rozšlehaná vajíčka s mlékem a důkladně promícháme, aby vzniklo hladké těsto.
  2. Přisypeme loupané konopné semínko, černý sezam, drhnutou majoránku, sůl a prášek do pečiva. Zlehka promícháme.
  3. Těsto nalijeme do formy vystlané pečicím papírem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C na 30 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě 35 až 40 minut. Špejlí ověříme, zda je vnitřek propečený.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.