Koláčky z bramborového těsta

Koláčky z bramborového těsta

Koláčky s tvarohovou, makovou nebo povidlovou náplní jsou českou klasikou. Nedávno jsem viděla moc hezké kousky v jedné pekárně, ale protože byly klasicky z pšeničné mouky, domů jsem si je neodnesla. Ale rozhodla jsem se, že si je upeču sama. Tyto jsou nekynuté, z bramborového těsta, a chutnají vážně skvěle. Navíc jsou i velmi jednoduché a rychlé na přípravu. Tvarovat můžete malé koláčky, jako jsem dělala já, ale i větší. Záleží na vás. K chuti přijdou ke svačině, ale dát si je můžete i ke snídani.

Ingredience

Na 30 kusů

Na těsto

  • 4 středně velké brambory
  • 100 g rostlinného tuku Zlatá Haná
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 80 g třtinového cukru
  • 250 g čirokové mouky
  • 150 g bezlepkové mouky
  • 1 lžíce bezlepkového prášku do pečiva
  • bílek na potření
  • pečicí papír

Na tvarohovou náplň

  • 300 g měkkého nízkotučného tvarohu
  • 50 g vanilkového termixu
  • 1 balení vanilkového cukru bio
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku rozinek

Na makovou náplň

  • 50 g mletého máku
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 50 ml polotučného mléka

Postup

  1. Brambory očistíme a uvaříme ve slupce doměkka. Necháme vychladnout a pak je oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme je do robotu, přidáme rozměklý rostlinný tuk, žloutek a jedno celé vejce a rozmixujeme do hladké hmoty.
  2. V míse promícháme obě mouky s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme bramborovou hmotu a rukama vypracujeme pevné, tažné, maličko lepivé těsto. Vyválíme z něj kouli a dáme jej odležet na asi 30 minut do lednice.
  3. Mezitím si připravíme náplně. Tvaroh prošleháme s termixem, vanilkovým cukrem a vejcem. Mletý mák promícháme s cukrem, zalijeme horkým mlékem a vymícháme kašičku.
  4. Z odleženého těsta tvarujeme rukama kuličky o průměru asi 3,5 cm a pokládáme je v rozestupech na plech vystlaný pečicím papírem. Pak na každou kuličku zatlačíme, aby vznikla placka silná asi 1,5 cm s důlkem uprostřed. Ten naplníme makovou směsí nebo tvarohovou směsí, kterou ještě můžeme ozdobit rozinkami.
  5. Koláčky pečeme v troubě vyhřáté na 210 °C asi 20 až 25 minut, dozlatova.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.