Dýňové koláče už v dnešní době patří mezi tradiční moučníky. Většinou jejich čas přichází na podzim, kdy jsou dýně, jak klasické Hokaidó, tak máslové, špagetové, muškátové a další druhy, k dostání v každém marketu. Protože mi koláče z nich moc chutnají, tak si dávám dýňové pyré zamrazit, abych ho pak mohla k pečení voňavých a zdravých koláčů použít kdykoli v průběhu roku. Tento recept na koláč z máslové dýně je odlehčenou variantou dýňového cheesecaku. Je krásně vláčný a plný oříšků. Určitě ho vyzkoušejte, nebudete litovat!
Ingredience
Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)
- 400 g máslové dýně
- 80 g másla
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 30 g vanilkového pudinkového prášku bez lepku
- 30 g bezlepkové mouky
- 30 g mletých lískových ořechů
- 60 g pohankové mouky
- 4 lžíce kukuřičného sirupu
- 1 lžička jedlé sody
- 4 lžíce ořechového másla z lískových ořechů
- 50 g pohankových vloček
- pečicí papír
Postup
- Dýni oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme doměkka. Až trochu vychladne, dáme ji do robotu a rozmixujeme na pyré.
- Přidáme změklé máslo, tvaroh, vejce a kukuřičný sirup a krátce promixujeme. Pak do směsi vmícháme obě mouky, mleté ořechy, vanilkový pudinkový prášek a jedlou sodu.
- Koláčovou formu vysteleme pečicím papírem a naplníme ji připraveným těstem (asi jeden hrnek těsta si necháme stranou a přidáme do něj ořechové máslo a vločky a krátce vše promixujeme). Na povrch koláče rozetřeme ořechovou pastu.
- Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 50 až 55 minut.