Koláč z máslové dýně s ořechovou pastou

Koláč z máslové dýně s ořechovou pastou

Dýňové koláče už v dnešní době patří mezi tradiční moučníky. Většinou jejich čas přichází na podzim, kdy jsou dýně, jak klasické Hokaidó, tak máslové, špagetové, muškátové a další druhy, k dostání v každém marketu. Protože mi koláče z nich moc chutnají, tak si dávám dýňové pyré zamrazit, abych ho pak mohla k pečení voňavých a zdravých koláčů použít kdykoli v průběhu roku. Tento recept na koláč z máslové dýně je odlehčenou variantou dýňového cheesecaku. Je krásně vláčný a plný oříšků. Určitě ho vyzkoušejte, nebudete litovat!

Ingredience

Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)

  • 400 g máslové dýně
  • 80 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 30 g vanilkového pudinkového prášku bez lepku
  • 30 g bezlepkové mouky
  • 30 g mletých lískových ořechů
  • 60 g pohankové mouky
  • 4 lžíce kukuřičného sirupu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 4 lžíce ořechového másla z lískových ořechů
  • 50 g pohankových vloček
  • pečicí papír

Postup

  1. Dýni oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme doměkka. Až trochu vychladne, dáme ji do robotu a rozmixujeme na pyré.
  2. Přidáme změklé máslo, tvaroh, vejce a kukuřičný sirup a krátce promixujeme. Pak do směsi vmícháme obě mouky, mleté ořechy, vanilkový pudinkový prášek a jedlou sodu.
  3. Koláčovou formu vysteleme pečicím papírem a naplníme ji připraveným těstem (asi jeden hrnek těsta si necháme stranou a přidáme do něj ořechové máslo a vločky a krátce vše promixujeme). Na povrch koláče rozetřeme ořechovou pastu.
  4. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 50 až 55 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.