Koláč z červené řepy s bílou čokoládou

Koláč z červené řepy s bílou čokoládou

Pokud si potrpíte na netypické sladké a hlavně zdravější koláče a rádi zkoušíte nové a netradiční kombinace surovin, pak si upečte tento koláč. Určitě nebudete litovat. Červená řepa je přirozeně sladká, a proto se dá bez problémů použít i při přípravě sladkých moučníků. Vážně skvěle chutná v kombinaci s čokoládou, medem, kakaem, ale třeba i kokosem, který můžete do těsta klidně přidat a ubrat na množství mouky. Tento koláč je pěkně pevný a hutný, a když ho vylepšíte ještě bílou čokoládovou polevou, je na první pohled k nakousnutí.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)

Na těsto

  • 450 g uvařené červené řepy
  • 100 g bezlepkové mouky
  • 80 g pohankové mouky
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 60 g kvalitní hořké čokolády
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 30 g holandského kakaa
  • 1 vejce
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
  • pečicí papír

Na polevu

  • 100 g bílé čokolády na polevu
  • 1 lžíce kokosového oleje

Postup

  1. Uvařenou řepu necháme maličko vychladnout, pak ji dáme do robotu a rozmixujeme na pyré.
  2. Ve větší míse promícháme obě mouky se třtinovým cukrem, kakaem, jedlou sodou a bezlepkovým práškem do pečiva.
  3. Kokosový olej a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a pak do ní vmícháme med. Do této směsi vmícháme na střídačku suchou směs a pyré z řepy. Nakonec přidáme vidličkou rozšlehané vajíčko.
  4. Koláčovou formu vysteleme pečicím papírem a nalijeme do ní těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi 30 minut. Necháme dojít v troubě při otevřených dvířkách.
  5. Na polevu rozpustíme kokosový olej a čokoládu ve vodní lázni a potřeme s ní mírně vystydlý koláč. Počkáme, až poleva zatuhne a pak dáme koláč ještě na alespoň dvě hodiny do lednice.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.