Pokud si potrpíte na netypické sladké a hlavně zdravější koláče a rádi zkoušíte nové a netradiční kombinace surovin, pak si upečte tento koláč. Určitě nebudete litovat. Červená řepa je přirozeně sladká, a proto se dá bez problémů použít i při přípravě sladkých moučníků. Vážně skvěle chutná v kombinaci s čokoládou, medem, kakaem, ale třeba i kokosem, který můžete do těsta klidně přidat a ubrat na množství mouky. Tento koláč je pěkně pevný a hutný, a když ho vylepšíte ještě bílou čokoládovou polevou, je na první pohled k nakousnutí.
Ingredience
Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)
Na těsto
- 450 g uvařené červené řepy
- 100 g bezlepkové mouky
- 80 g pohankové mouky
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce kokosového oleje
- 60 g kvalitní hořké čokolády
- 3 lžíce třtinového cukru
- 30 g holandského kakaa
- 1 vejce
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
- pečicí papír
Na polevu
- 100 g bílé čokolády na polevu
- 1 lžíce kokosového oleje
Postup
- Uvařenou řepu necháme maličko vychladnout, pak ji dáme do robotu a rozmixujeme na pyré.
- Ve větší míse promícháme obě mouky se třtinovým cukrem, kakaem, jedlou sodou a bezlepkovým práškem do pečiva.
- Kokosový olej a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a pak do ní vmícháme med. Do této směsi vmícháme na střídačku suchou směs a pyré z řepy. Nakonec přidáme vidličkou rozšlehané vajíčko.
- Koláčovou formu vysteleme pečicím papírem a nalijeme do ní těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi 30 minut. Necháme dojít v troubě při otevřených dvířkách.
- Na polevu rozpustíme kokosový olej a čokoládu ve vodní lázni a potřeme s ní mírně vystydlý koláč. Počkáme, až poleva zatuhne a pak dáme koláč ještě na alespoň dvě hodiny do lednice.