Koláč s karamelizovanou hruškou a čokoládou

Koláč s karamelizovanou hruškou a čokoládou

Tento koláč potvrzuje, že v jednoduchosti je síla. Stačí několik málo snadno dostupných ingrediencí, které společně vykouzlí naprostou fantazii. Křehounký, kokosový korpus bez vajec (jako pojivo slouží zdravá chia semínka) chutná s karamelizovanými hruškami úžasně (místo hrušek můžete použít i jablka). Pomyslnou třešinkou je tmavá čokoládová poleva.

Ingredience

Na koláčovou formu ø 28 cm

Na těsto

  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 240 g bezlepkové mouky
  • 70 g strouhaného kokosu
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce chia semínek
  • 170 g zakysané smetany
  • 2 lžíce vlažné vody

Na náplň

  • 2 zralé hrušky
  • 1 lžíce másla
  • 20 g skořicového cukru
  • 2 hrsti mandlových plátků
  • 1 balení čokoládové polevy Carla tmavá

Postup

  1. Jako první si připravíme korpus. Kokosový olej rozpustíme a smícháme s moukou, strouhaným kokosem, cukrem a chia semínky. Přidáme zakysanou smetanu a rukama vypracujeme pevné, tažné těsto. Pokud se sype, přidáme podle potřeby maličko vlažné vody. Těstem vyložíme vymazanou koláčovou formu a dáme na asi 20 minut do lednice.
  2. Troubu předehřejeme na 190 °C. Korpus pečeme asi 25 minut, dozlatova.
  3. Připravíme si náplň. Hrušky očistíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Na pánvičce rozpustíme máslo a krátce orestujeme hrušky a mandlové plátky. Pak vmícháme skořicový cukr.
  4. Upečený korpus necháme trochu vychladnout. Rovnoměrně na něj rozprostřeme náplň a nakonec polijeme čokoládovou polevou, kterou připravíme podle návodu. Před podáváním necháme dobře zatuhnout, ideálně v lednici.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.