Koláč s burákovým máslem a ovocným džemem

Koláč s burákovým máslem a ovocným džemem

Máte rádi arašídové máslo? Tak ho přestaňte pojídat jen tak nebo si ho mazat pouze na chleba či lívance. “Kouzlit” se s ním dá i jinak. Já ho s oblibou a poměrně často přidávám do těsta na raw kuličky, ale při přípravě pečených moučníků jsem mu ještě tolik šancí nedala. O existenci brownies nebo cheesecaků s burákovým máslem samozřejmě vím, nikdy jsem ale neměla potřebu je vyzkoušet. Až teprve před pár dny, kdy burákovému máslu končilo datum spotřeby a sklenice byla takřka plná, jsem se rozhodla přidat ho do těsta na pečený vločkový koláč. Pro zpestření chuti a zároveň jako sladidlo jsem použila domácí rybízovo-jahodový džem. Že to zní zvláštně? Možná, že je. Koláč ale chutná skvěle.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)

  • 130 g másla
  • 230 g burákového másla
  • 2 vejce
  • 100 g bezlepkové mouky
  • 100 g pohankových vloček
  • 200 ml mléka
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 220 g džemu (nejlépe domácího a pikantního např. rybízový)
  • 1/2 balení bezlepkového kypřícího prášku do pečiva

Postup

  1. Klasické máslo necháme rozpustit a pak do něj přidáme burákové máslo a důkladně promícháme, až vznikne hladká hmota. Přidáme vejce prošlehaná s mlékem a dobře zamícháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s vločkami, cukrem a práškem do pečiva. Výsledné těsto by mělo být hladké a maličko řídké.
  2. Koláčovou formu vymažeme máslem a nalijeme do ní asi 2/3 těsta. Těsto potřeme ovocným džemem a pak zakryjeme zbytkem těsta.
  3. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 40 minut.

 



Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.