Karobový tvarohový koláč

Karobový tvarohový koláč

Tento karobový koláč je skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí mlsat zdravě. Samozřejmě je také možné, udělat ho s klasickým holandským kakaem a bude chutnat taky výtečně, ovšem snížíte tak jeho nutriční hodnotu. Karob neboli svatojánský chléb je přirozeně bezlepkový a neobsahuje žádné stimulační látky, jako třeba kofein nebo theobromin, a navíc je i velice zdraví prospěšný. Je bohatý na bílkoviny, minerální látky (hořčík, železo, vápník) a vitaminy A, B a D. Ve srovnání s čokoládou však obsahuje 17krát méně tuku a 3krát méně kalorií. Karob pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje zažívání, upravuje hladinu krevního cukru a je prevencí osteoporózy.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)

  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 500 g měkkého nízkotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 300 ml podmáslí
  • 100 g ovesných bezlepkových vloček
  • 150 g směsi na koláče Nutrifree
  • 50 g karobového prášku bio
  • 80 g třtinového cukru
  • 1,5 lžičky bezlepkového prášku do pečiva

Postup

  1. Kokosový olej necháme rozpustit a pak ho smícháme s vločkami a směsí na koláče. Přidáme měkký tvaroh a dobře promícháme.
  2. Vejce rozklepneme, vidličkou malinko rozšleháme a vmícháme do těsta. Pak přilijeme podmáslí a dobře promícháme.
  3. Nakonec přisypeme třtinový cukr, karobový prášek a prášek do pečiva a zamícháme. Výsledné těsto by mělo být jen málo tekuté a hladké (až na kousky vloček).
  4. Těsto nalijeme do vymazané koláčové formy a dáme péct na 60 minut do trouby vyhřáté na 190 °C. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 30 minut pouze zezdola.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.