Proteinovky jsou skvělým zdrojem bílkovin důležitých pro růst a udržení svalové hmoty, a jelikož nejím maso, kupuji si je poměrně hodně často. Většinou každý den sním alespoň jednu. Mám už svoje oblíbené značky a druhy, ale čím dál častěji si dělám vlastní domácí proteinové a energy tyčinky. Jedním z důvodů je fakt, že vyjdou mnohem levněji, ale i to, že do těsta mohu použít přesně ty suroviny, které mi chutnají nejvíce a udělat si je sobě takzvaně na míru. Tyto jsou extra čokoládové a i když v nich není cukr, nemějte strach, že by nebyly sladké. Sladivost je dána rýžovým sirupem, rozinkami a právě proteinovým kakaovým práškem.
Ingredience
Na 1 zapékací formu (22 x 16 cm)
- 4 lžíce kokosového oleje
- 2 hrnky ovesných bezlepkových vloček
- 1/2 hrnku kukuřičných lupínků
- 50 g rozinek
- 50 g kešu oříšků
- 20 g slunečnicových semínek
- 80 g kukuřičné mouky
- 80 g proteinového prášku (příchuť čokoláda)
- 20 g kakaového prášku bio
- 3 lžíce rýžového sirupu
- 150 g bílého jogurtu
- 1 vejce
- 150 g hroznového vína bez pecek
- pečicí papír
Postup
- Kokosový olej necháme rozpustit a pak ho smícháme s ovesnými bezlepkovými vločkami, rozdrcenými kukuřičnými lupínky, rozinkami, nasekanými kešu oříšky a slunečnicovými semínky.
- Přidáme bílý jogurt, rozkvrdlané vejce, rýžový sirup, proteinový prášek a kakaový prášek. Nakonec zahustíme kukuřičnou moukou.
- Hroznové víno opláchneme a osušíme a vmícháme do směsi.
- Zapékací formu vysteleme pečicím papírem a naplníme ji směsí. Povrch uhladíme stěrkou.
- Dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C na přibližně 35 minut.