Kaiserky z čirokové mouky s bylinkami

Kaiserky z čirokové mouky s bylinkami

Vždycky jsem milovala celozrnné pečivo, jenže to klasické dnes už nemůžu a to bezlepkové je zase poměrně drahé. Rozhodla jsem se tedy, že zkusím upéct kynuté houstičky na vlastní pěst. Kámen úrazu však pro mě bylo droždí, které jsem se dlouho zdráhala použít. Důvod byl prostý. Ještě dnes mám v živé paměti to, jak jsme se s maminkou pokoušely dělat kdysi dávno kynuté povidlové buchty. Těsto nám nevykynulo (nebo jen minimálně), takže si výsledek dokážete představit – buchty jako kámen, kterými se člověk skoro udusil. Od té doby jsem si na droždí netroufla. Ovšem nyní, kdy se situace v důsledku celiakie změnila, jsem se rozhodla, že to s ním ještě zkusím a dám mu druhou šanci. A dobře jsem udělala. Těsto vykynulo a žemličky chutnají úžasně obložené, i samotné. 

Ingredience

Na 10 kusů

  • 250 g čirokové mouky
  • 150 g rýžové mouky
  • 50 g másla
  • 100 ml mléka
  • 200 ml podmáslí
  • 2 vejce
  • 10 g bezlepkového droždí
  • ½ hrnku lněných semínek
  • 2 lžíce směsi sušených italských bylinek
  • 1 lžička soli
  • pečicí papír

Postup

  1. Obě mouky nasypeme do velké, hluboké mísy. Přidáme rozpuštěné máslo, podmáslí a jedno vejce a uhněteme těsto.
  2. V rendlíčku zahřejeme mléko (asi na 35 °C) a rozmícháme v něm droždí – necháme asi 10 minut odpočinout a potom společně s bylinkami, solí a lněnými semínky přimícháme do těsta.
  3. Těsto 5 až 10 minut hněteme rukama a následně necháme na kamnech 80 minut kynout.
  4. Promícháme vařečkou a rukama tvarujeme žemle, které pokládáme alespoň v 5 cm rozestupech od sebe na plech vystlaný pečicím papírem.
  5. Žemle potřeme rozšlehaným vejcem a necháme na plechu ještě asi 10 minut kynout. Pak upečeme v troubě rozehřáté na 175 °C, přibližně 40 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.