Jogurtový koláč s kokosem a marmeládou

Jogurtový koláč s kokosem a marmeládou

Tento koláč vznikl jako experiment, ale protože mi vážně moc zachutnal, rozhodla jsem se, že se s vámi o recept na něj podělím. Měla jsem velkou chuť na jahodový koláč, ale jahod měla málo, takže jsem těsto “řízla” domácí jahodovou marmeládou, která podtrhla jahodovou chuť a zároveň zafungovala jako sladidlo, takže už pak nebylo potřeba použít tolik cukru. Místo kokosového oleje můžete klidně použít i máslo nebo rostlinný ruk, já však poslední dobou čím dál častěji raději používám právě kokosový olej, protože moučníky jsou pak pevnější, což mám ráda.

Ingredience

Na 1 vyšší plech (30 x 20 cm)

  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 3 vejce
  • 100 g měkkého nízkotučného tvarohu
  • 300 g bílého hustého jogurtu
  • 1/2 hrnku jahod
  • 1/2 hrnku jahodové marmelády
  • 160 g quinoa mouky
  • 80 g strouhaného kokosu
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 lžička bezlepkového kypřícího prášku do pečiva
  • pečicí papír

Postup

  1. Kokosový olej rozpustíme ve vodní lázni a pak ho smícháme s quinoa moukou. Přidáme jogurt, tvaroh a všechna vejce a pořádně promícháme.
  2. Jahody omyjeme, nakrájíme na malé kousky a smícháme s marmeládou a třtinovým cukrem. Přimícháme do těsta a na konec přidáme strouhaný kokos a bezlepkový prášek do pečiva. Výsledné těsto je až na kousky jahod hladké, spíše hustější.
  3. Plech vysteleme pečicím papírem a rovnoměrně naplníme těstem. Povrch uhladíme stěrkou.
  4. Dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C na zhruba 40 až 45 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.