Nevím, jak u vás, ale u mě se s příchodem teplých jarních dnů objevují v jídelníčku zeleninové i ovocné saláty čím dál častěji. Jsou snadné a rychlé na přípravu, dají se připravit na nespočet různých způsobů, tělu dodají potřebné vitaminy, minerální látky a vlákninu, a co je hlavní vždycky chutnají skvěle. Tentokrát jsem vsadila na lehký a netradiční chřestový salát s jahodami a ředkvičkami zakápnutý datlovým balsamico octem od společnosti Bombus natural energy – koupíte ho zde.Ten vyniká svojí jedinečnou lehce nasládlou chutí, která je dána datlovým sirupem. Na rozdíl od jiných balsamico octů neobsahuje přidané cukry, v jeho složení je pouze datlový sirup (77,5 %) a vinný balsamicový ocet (22,5 %). Datlový balsamico ocet dokáže vyšperkovat k dokonalé chuti nejen zeleninové saláty, ale také zdokonalí chuť grilovaného kuřecího či hovězího masa.
Ingredience
Na 2 porce
- 200 g zeleného chřestu
- 150 g bílého chřestu
- hrst baby špenátu
- jahody
- ředkvičky
- datlový balsamico ocet
- olivový olej
- sůl, pepř
- máta na ozdobu
Postup
- Do hrnce nalijeme vodu a dáme ji vařit. Jakmile dojde k bodu varu, vložíme do ní očištěný chřest, ze kterého odkrojíme tvrdé konce. Povaříme asi 2 minuty.
- Špenát omyjeme, nasekáme a krátce podusíme na trošce olivového oleje. Lehce osolíme a opepříme.
- Jahody a ředkvičky očistíme a pokrájíme na plátky.
- Chřest naservírujeme na talíře, přidáme špenát, jahody a ředkvičky. Celé zakápneme hustým datlovým balsamico octem, ozdobíme čerstvou mátou a podáváme.