Jak na připálené formy a pekáče?

Jak na připálené formy a pekáče?

I přes veškerou snahu se někdy stane, že na plechu nebo zapékací (dortové) formě zůstanou připálené zbytky. Pokud chcete sáhnout po drátěnce, nebo začít odstraňovat připálené kousky nožem, musím vás zastavit. Tímto způsobem byste povrch plechu nebo dno formy akorát poškodili.Úplně nejlepší je formu nebo plech ihned po použití opláchnout teplou vodou a přetřít měkkou houbičkou nebo hadrem namočeným v čistícím prostředku (například v tekutém písku). Druhou možností je nechat nádobu v teplé vodě odmočit a pak ji ručně umýt. Naopak dávat pečící formy do myčky se příliš nedoporučuje. Časem by totiž mohlo dojít k porušení povrchu, což by zvýšilo riziko dalšího připálení. Nepřijatelné je také mechanické čištění (kovovou drátěnkou nebo nožem), stejně nevhodné je krájení moučníků přímo na plechu nebo ve formě, protože špička nože poškozuje jejich povrch.

  • Předcházet připečeninám pomůže pečící papír – stačí jím vystlat dno plechu nebo zapékací formy.
  • Zašpiněný plech vyčistíte také pomocí kuchyňské soli. Povrch navlhčete, na připálená místa nasypte sůl a nechte několik minut působit. Pak setřete hadříkem.
  • Výborným pomocníkem je také směs připravená z jedlé sody a 3% peroxidu vodíku v poměru 2:1.
  • Zaschlý karamel dostanete z nádoby tak, když ji až po okraj naplníte vodou  a vaříte, dokud se karamel (cukr) nerozpustí.

 



Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.