Jahodovo-malinový koláč s konopným semínkem

Jahodovo-malinový koláč s konopným semínkem

Jahody + maliny… to je kombinace, kterou jsem měla ráda už jako malá holka. Když jsem v obchodě uviděla, že jsou obě tato ovoce v akci, koupila jsem vaničku malin i jahod. Nejprve jsem měla nutkání upéct klasický drobenkový koláč – takový, jaký dělá moje babička. Nakonec jsem se ale rozhodla zvolit zdravější alternativu, která však chutná zrovna tak skvěle. Do těsta jsem přidala konopná loupaná semínka, která mají velice pozitivní vliv na náš organismus. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin, aminokyselin, nenasycených omega 3 a omega 6 mastných kyselin, vitaminů skupiny B a minerálních látek, jako je hořčík, vápník, draslík a zinek. Pokud je budete konzumovat pravidelně, posílíte imunitní systém, zlepšíte činnost srdce i mozku, a budete mít také více energie.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu  (ø 28 cm)

  • 60 g kukuřičné mouky
  • 80 g čirokové mouky
  • 100 g bezlepkové mouky
  • 50 g krystalového cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru s vanilkou Bourbon
  • 3 lžíce konopného loupaného semínka
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 100 ml polotučného mléka
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 250 g měkkého nízkotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 200 g jahod
  • 200 g malin
  • 3 lžičky bezlepkového prášku do pečiva

Postup

  1. Ve větší míse promícháme všechny mouky, krystalový a vanilkový cukr, konopné loupané semínko a prášek do pečiva.
  2. Do robotu dáme očištěné jahody, polotučné mléko, smetanu ke šlehání a tvaroh a krátce promixujeme.
  3. Obě směsi spojíme. Nakonec vmícháme rozpuštěný kokosový olej a vidličkou rozšlehané vajíčka. Pořádně promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
  4. Koláčovou formu vymažeme kokosovým olejem a nalijeme do ní těsto. Navrch rozprostřeme omyté a osušené maliny.
  5. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na zhruba 60 minut. Posledních 25 minut pečeme pouze zezdola.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.